Izrael od Abbasa očekuje učinkovitu borbu protiv terorizma

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon kazao je u ponedjeljak da od novog palestinskog premijera očekuje učinkovitu borbu protiv terorizma.

"Od palestinskog premijera očekujemo konkretnu i učinkovitu borbu protiv terorizma", rekao je Sharon tijekom susreta s američkim demokratskim zastupnikom Tomom Lantosom.

Palestinski premijer Mahmoud Abbas (Abu Mazen) i njegova vlada trebali bi u utorak preuzeti dužnost.

Potvrda nove vlade omogućit će objavu međunarodnog mirovnog plana o postupnoj uspostavi neovisne palestinske države do 2005. godine.

Sharon je, prema riječima njegova glasnogovornika, naglasio potrebu da palestinske službe sigurnosti obuzdaju terorističke skupine.

Neizravno je kritizirao Abbasove pokušaje da uvjeri radikalne pokrete da prekinu napade, ističući kako je nemoguće prekinuti nasilje "bez razoružanja i uhićenja počinitelja napada".

Uoči Abbasova preuzimanja vlasti u utorak, palestinski predsjednik Yasser Arafat poručio je u ponedjeljak da nema namjeru pasti u sjenu, upozoravajući da izraelski premijer nije spreman platiti cijenu mira.

"Ja sam izabrani predsjednik palestinskog naroda...to zna cijeli svijet", rekao je Arafat za izraelski list Maariv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozorio je i da Sharon nije spreman platiti cijenu mira.

Sharon je, naime, predlažući sastanak s umjerenim Abbasom spomenuo mogućnost "bolnih kompromisa" radi postizanja mira.

"Sharon nije spreman planiti cijenu mira", rekao je Arafat za Maariv.

Sharonova desničarska vlada upozorila je u nedjelju Abbasa da ne bi trebao očekivati značajne mjere jačanja povjerenja, poput povlačenja izraelskih snaga sa Zapadne obale i pojasa Gaze ili oslobađanja zatvorenika, čim preuzme dužnost.

Takve poteze Abbas može očekivati tek nakon što dokaže da je poveo "ozbiljnu borbu protiv terorizma", kazali su izvori iz izraelske vlade.

U međuvremenu, visoki izraelski sigurnosni dužnosnici optužili su u ponedjeljak Iran da želi sabotirati mirovne napore palestinskog premijera.

Iran optužuju da potiče eskalaciju nasilja obukom i financiranjem militanata i vršenjem pritiska na palestinske militantne organizacije da djeluju protiv Abbasa i ne pristanu na prekid vatre, objavio je dnevnik Yediot Ahronot.

"Iran pokušava raspiriti vatru terorizma kako bi stvorio poteškoće za Abu Mazena kada on preuzme dužnost", rekao je ravnatelj izraelske sigurnosne službe Shin Bet Avi Dichter.

Konkretno, Iran je optužen da je obučio i financirao terorističku ćeliju Brigada mučenika al-Akse koja je isplanirala i izvela samoubilački bombaški napad u Kfar Sabi prošlog četvrtka kada je poginuo jedan izrelski vojnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara