Izrael: Ofenziva će prestati kada se Hezbolah povuče

IZRAEL je u četvrtak objavio da će prekinuti opsežnu zračnu ofenzivu protiv Libanona samo ako dobije jamstva da će se borci militantnog šijitskog pokreta Hezbolah povući s juga Libanona, odakle je istovremeno ispaljeno sedam raketa na grad Safed na sjeveru Izraela, prenose svjetske agencije.

"Nećemo dopustiti Hezbolahu da rasporedi svoje borce na jug Libanona. Uzduž međunarodne granice trebala bi biti libanonska vojska, a ne Hezbolah", izjavio je ministar obrane Amir Peretz.

Reuters prenosi da je u raketnom napadu iz Libanona na grad Safed, smješten 15 kilometara u dubini izraelskog teritiorija, ozlijeđeno 11 osoba, od kojih dvoje teško. Sveukupno je s juga susjednog Libanona na sjever Izraela ispaljeno najmanje 70 raketa, pri čemu je poginuo jedan civil.

AP prenosi riječi zapovjednika glavnog stožera izraelske vojske Dana Halutza kako su zračne snage spremne napasti bilo koji cilj u Libanonu, uključujući i glavni grad Beirut.

"Nitko i ništa u Libanonu ne može biti siguran", istaknuo je general Halutz ističući da će ofenziva trajati sve dok se Hezbolah ne povuče s libanonsko-izraelske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnjama uzvraća i Hezbolah, koji prema njemačkoj novinskoj agenciji dpa prijeti bombardiranjem obalnog izraelskog grada Haife u slučaju napada na Beirut i okolicu.

Upravo su predgrađa Beiruta središta aktivnosti Hezbolaha i boravišta čelnih ljudi tog militantnog pokreta, prenosi dpa.

Mediji javljaju kako četvrtak obilježavaju najžešći sukobi između Izraela i Libanona od 1996. godine kada su izraelske snage zauzele jug susjedne države. Izraelci su bombardirali zračnu luku u Beirutu i blokirali libanonske luke jačajući ofenzivu u kojoj su poginule 52 osobe u Libanonu otkad su pripadnici hezbolaha oteli dva izraelska vojnika.

Unatoč zaoštravanju prilika na jugu Libanona, nastavljaju se izraelski napadi i na Gazu gdje je u zračnom napadu uništen ured palestinskog ministra vanjskih poslova. Dan ranije u Gazi su poginula 24 Palestinca, javlja Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara