Izrael planira udvostručiti broj naseljenika na Golanu

IZRAEL planira kroz iduće tri godine udvostručiti broj židovskih naseljenika na Golanskoj visoravni, koju je Siriji oduzeo u ratu 1967. i anektirao 1981. godine, rekao je u srijedu izraelski ministar poljoprivrede Yisrael Katz.

Katz je za Izraelski radio rekao da je izraelska vlada podržala plan jačanja kontrole nad Golanskom visoravni prije početka bilo kakvih mirovnih pregovora sa Sirijom.

Izraelski radio objavio je da će plan uključivati izgradnju oko 900 stanova i druga ulaganja vrijedna gotovo 70 milijuna američkih dolara.

Na Golanu trenutačno živi oko 17.000 židovskih naseljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zatražio je potpuno povlačenje Izraela s Golanske visoravni, a nedavno je od Washingtona zatražio pomoć u obnovi pregovora s Izraelom koji su propali početkom 2000. godine.

"Vladina odluka odgovor je na inicijativu Sirije, koja tvrdi da je zainteresirana za mir iako i dalje otvoreno podupire palestinski teror", rekao je Katz za dnevnik Yedioth Ahronoth.

Sirija te optužbe opovrgava i ističe kako palestinske militantne skupine u Damasku imaju samo informativne urede.

Izrael i Sirija nemaju diplomatske odnose i tehnički su još u ratu. Sirija je 1973. Izraelu nanijela velike gubtike u pokušaju da vrati Golan, no napad je odbijen. Primirje je potpisano 1974. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara