Izrael pred novim izborima

Izrael pred novim izborima

TZIPI LIVNI, izraelska ministrica vanjskih poslova, rekla je kako će preporučiti raspisivanje novih izbora nakon neuspjelog pokušaja da sastavi novu vladu.

Livni, koja se nadala naslijediti Ehuda Olmerta, premijera prisiljenog najaviti ostavku zbog optužbi za korupciju, tvrdi da su izbori jedina alternativa s obzirom da su potencijalni koalicijski partneri njene stranke Kadima prilikom pregovora iznijeli "ekonomski i diplomatski neopravdane zahtjeve".

To se prvenstveno odnosi na Shas, stranku koja okuplja ultrareligiozne Židove, a čiji su predstavnici tražili povećanje dječjeg doplatka i obećanje da se s Palestincima neće pregovarati o statusu Jeruzalema.

Livni, bivša "Mossadova" obavještajka, se smatrala novom velikom zvijezdom izraelske politike i najizglednijim kandidatom za drugu ženu-premijera u povijesti Izraela. Međutim, na to će se morati čekati, jer "Kadima" - centristička stranka koju je prije nekoliko godina osnovao kontroverzni premijer Ariel Sharon - trenutno može računati jedino na čvrstu podršku Laburističke stranke.

Te dvije stranke zajedno imaju 48 mjesta u Knesetu, što je manje od nužnih 61 za stvaranje većine. Nakon što je Shas odustala od pregovora, špekuliralo se da bi se većina mogla sastaviti uz pomoć ljevičarske stranke Meretz i Stranke umirovljenika. Livni je, po svemu sudeći, zaključila kako bi takva većina bila previše tanka i nestabilna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako predsjednik Shimon Peres može zatražiti dodatne konzultacije i dati drugim političarima mandat za sastavljanje vlade, većina promatrača je uvjerena kako će Izrael ponovno na izbore, najvjerojatnije u veljači ili početkom ožujka sljedeće godine.

Izbori će imati posljedice na bliskoistočni mirovni proces, s obzirom da će zbog kampanje biti zamrznuti pregovori Izraela i Palestinaca. To predstavlja i težak udarac za američkog predsjednika Georgea W. Busha koji se nadao kakvom-takvom izraelsko-palestinskom dogovoru prije nego što napusti Bijelu kuću u siječnju.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara