Izrael se priprema za mogući sirijski napad na Golansku visoravan

IZRAEL je zabrinut oko mogućeg sirijskog napada na Golansku visoravan, koja bi se, kako govore njihovi podaci, mogla dogoditi zbog "preračunavanja". Odnosno, Sirija bi, krivo proračunavši da će se ovog ljeta dogoditi koordinirani napada SAD-a i Izraela na Iran, mogla krenuti u ofanzivu na Golan, rekao je premijer Ehud Olmert.

Jučer, samo nekoliko sati nakon što je ravnatelj izraelske Vojno-obavještajne službe izjavio kako ima podatke da se Sirija, Iran i Hezbollah pripremaju za rat za koji vjeruju da će ga ovog ljeta pokrenuti SAD, Olmert je pokušao razuvjeriti sve koji bi tako mogli misliti.

"Sirijci, sudeći po njihovim nedavnim izjavama, čini se govore da postoji plan da ovog ljeta SAD napadne Iran, te da, u koordinaciji s Izraelom, napadne Siriju i Libanon", rekao je Olmert jučer novinarima.

"Mogu vam potvrditi da ne postoji takav plan, ili barem da mi ne znamo za njega, no, bilo kako bilo, nema potrebe da se Sirija priprema za takav slučaj. U ovakvim situacijama uvijek postoji opasnost da se jedna strana počne pripremati za rat, pa da druga strana odgovori na te pripreme, pa prva strana opet te odgovore na pripreme protumači kao manifestaciju straha, i onda situacija izmakne kontroli", objasnio je.

"Nemamo namjeru napadati Sirijce. Želimo mir sa Sirijom, ali istina je da vojska u svim rodovima, na svim poljima, u svim sustavima, na svim područjima provodi intenzivan trening i priprema se za sve mogućnosti, i da će biti spremna odgovoriti na svaku prijetnju, uključujući i sirijsku ofenzivu koja bi se dogodila zbog preračunavanja. Ali u obzir uzimamo sve, i nadamo se da se stvari koje se ne moraju dogoditi, neće dogoditi", dodao je Olmert, upozorivši da se nada da će se poruka razumjeti i da sirijski predsjednik Bashar Assad ne traži izliku da bi napao Izrael.

Assad će danas ugostiti predsjedničku Doma predstavnika američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja se trenutno nalazi na trodnevnoj bliskoistočnoj turneji, a koja je najviši predstavnik SAD-a koji posjećuje Siriju u zadnje dvije godine. Pelosi je u izjavama natuknula da će Bijela kuća, ukoliko u njoj nakon Georgea Busha bude sjedio demokrat, tražiti obnovu dijaloga sa Sirijom.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara