IZRAEL SE ZATVARA ZA YOM KIPPUR

Izrael se u petak zatvorio za Yom Kippur, granice su zatvorene, ulice prazne, mnogi Židovi poste, mole i traže oprost na najsvetiji dan vjerskoga kalendara.

Kao i za svaki blagdan, snage sigurnosti u visokom su stupnju pripravnosti. Naoružani stražari postavljeni su uz sinagoge, a policija je poslala dodatne snage na Zapadni zid, najveći hram judaizma, gdje će se okupiti tisuće ljudi.

Blagdanom završava tjedan ispunjen nasiljem. U trima palestinskim napadima poginulo je šestero Izraelaca: u Jeruzalemu je bio jedan samoubilački bombaški napad, došlo je do pucnjave na vojni položaj u pojasu Gaze, a na jedno židovsko naslje izveden je minobacački napad. U to je vrijeme ubijeno i osmero Palestinaca.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz naredio je vojsci da bolje zatvori Zapadnu obalu i pojas Gaze. Zatvaranje je počelo prošli tjedan, a trajat će do prvih dana listopada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad su 2000. počeli sukobi, Izrael na različite načine ograničava ulazak Palestinaca: zatvara prijelaze za blagdane i u određenim drugim prigodama.

U 2002. jedan je palestinski bombaš samoubojica izazvao eksploziju na okupljanju za Pesah i tada je poginulo 29 ljudi.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara