IZRAEL ZBOG PRESUDE O SHARONU POVLAČI VELEPOSLANIKA IZ BELGIJE

Izrael će povući veleposlanika iz Belgije u znak prosvjeda što je belgijski vrhovni sud u žalbenom postupku donio presudu kojom oživljava proces protiv izraleskoga premijera Ariela Sharona zbog genocida, objavili su u srijedu izraelski diplomatski izvori.

Belgijski vrhovni prizivni sud odlučio je u srijedu da sudski proces za genocid protiv izraelskog premijera Ariela Sharona može biti nastavljen kad Sharona više ne bude štitio premijerski imunitet.

Ta je presuda otvorila mogućnost da preživjeli iz masakra počinjenoga 1982. u palestinskim izbjegličkim logorima ponovno pokrenu proces protiv izraelskog čelnika kojega smatraju odgovornim za smrt stotina izbjeglica u logorima Sabra i Šatila u Bejrutu.

Niži je belgijski sud bio u lipnju prošle godine presudio da se Sharonu ne može suditi pred belgijskim sudovima, ali preživjeli su uložili priziv na tu odluku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znak prosvjeda ministar vanjskih poslova Benyamin Netanyahu odlučio je povući na konzultacije Yehudu Keinara, izraelskoga veleposlanika u Bruxellesu, rekao je za Reuters jedan izraelski dužnosnik.

´Ta je odluka skandalozna i daje legitimitet teroru... Belgija je povrijedila Izrael i cijeli slobodni svijet i Izrael će na to oštro odgovoriti´, kaže se u Netanyahuovu priopćenju.

Sharon je u vrijeme masakra bio izraelski ministar obrane. Izraelsko povjerenstvo ustanovilo je 1983. da je neizravno odgovoran za masakr u Sabri i Šatili i morao je odstupiti s položaja ministra obrane, ali nije mu suđeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara