Izraelci dali Abbasu rok za ofenzivu protiv terorista

Izraelci su u utorak odlučili predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abbasu ponuditi rok do kojega bi trebao pokrenuti ofenzivu protiv terorističkih skupina, izjavio je za France presse visoki dužnosnik izraelskog parlamenta koji je želio ostati anoniman.

"Abu Mazenu (nadimak Mahmuda Abbasa) dodijelili smo rok za donošenje odluke o borbi protiv terorizma. Ako ga ne bude poštovao izmijenit ćemo sva pravila igre, a posljedica takve odluke bit će ogromna cijena koju će platiti palestinski narod." rekao je dužnosnik, aludirajući na vojnu operaciju širokih razmjera koju bi izraelska vojska mogla pokrenuti u pojasu Gaze.

"Kao predsjednik kojega je izabrao njegov narod, mora odlučiti hoće li ostati talac terorista i ne poduzimati ništa ili će se odlučiti na djelovanje protiv njih", rekao je. On je dodaoi kako će Abbas morati odlučiti o razmještaju palestinskih snaga koje čini 30.000 naoružanih ljudi u području pojasa Gaze u kojemu teroristi gotovo svakodnevno ispaljuju rakete i granate na izraelski teritorij ili izraelska naselja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako Abbas odluči djelovati protiv terorista, mi ćemo biti spremni koordinirati povlačenje iz pojasa Gaze s Palestincima", rekao je anonimni dužnosnik aludiravši na evakuaciju pojasa Gaze i 8.000 izraelskih doseljenika koji žive u toj regiji, o kojoj je bilo riječi prošli mjesec.

Abbas, koji bi u srijedu trebao razgovarati s predstavnicima nekoliko radikalnih skupina koje djeluju u pojasu Gaze, posebno pripadnicima Hamasa, u ponedjeljak je sigurnosnim službama dao naredbu da spriječe svaki pokušaj napada na Izrael te je zatražio masovan razmještaj palestinskih snaga sigurnosti na tome području, posebno na prijelaznim točkama prema Izraelu.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara