Izraelci i Palestinci pregovaraju o okončanju sukoba u Gazi

IZRAEKSKE i palestinske vlasti pokušavaju postići dogovor o okončanju izraelske vojne ofenzive na pojasu Gaze, a da se u zamjenu zaustavi Hamasovo raketiranje židovske države, objavili su u utorak izraelski vojni izvori.

Sigurnosni dužnosnici počeli su inicijalne kontakte koji bi se trebali ubrzati idućih nekoliko dana.

Ovaj novi pokušaj uslijedio je nakon što je američki državni tajnik Colin Powell izjavio da se nada da će Izrael brzo okončati masovnu vojnu kampanju u sjevernom dijelu pojasa Gaze bez širenja operacije.

Prema dobro obaviještenim izvorima cilj ovih pregovora je povlačenje izraelskih vojnih snaga dok Palestinske vlasti poduzimaju korake da zaustave Hamasovo gađanje židovske države koje i je izazvalo najveću izraelsku vojnu ofenzivu na tom teritoriju u četiri godine sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viši sigurnosni izvor tvrdi kako su izraelski dužnosnici i dalje skeptični prema sposobnosti i volji palestinskih sigurnosnih službi da se suoče s Hamasovim militantima. "Oni nemaju dobru reputaciju na tom području", kazao je isti izvor.

Izrael je pokrenuo svoju operaciju na pojasu Gaze u srijedu nakon što su u Hamasovom raketnom napadu ubijena dva Izraelca. Otada je na pojasu Gaze a i okolo ubijeno 67 Palestinaca i tri Izraelca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara