Izraelci pokrenuli diplomatsku ofenzivu protiv Sirije

Izraelci su u ponedjeljak pokrenuli diplomatsku ofenzivu protiv Damaska nastojeći od međunarodne zajednice dobiti potporu za optužbe prema kojima je Sirija povezana s palestinskim samoubilačkim napadom na noćni klub u Tel Avivu u kojemu je u petak ubijeno petero izraelskih državljana.

Svrha te kampanje, usredotočene na europske države i članoice Vijeća sigurnosti UN-a je izvršiti pritisak na Siriju, koja je već u nemilosti Washingtona nakon što je u nedavnom bombaškom napadu u Bejrutu ubijen bivši libanonski premijer Rafik al-Hariri.

Izraelci se također nadaju da će informacije o napadu na noćni klub u Tel Avivu, o čemu su njihove tajne službe izvijestile strane diplomate, doprinijeti da se na sutrašnjoj konferenciji o palestinskim reformama koja će se održati u Londonu, Palestinci potaknu na snažniju aktivnost protiv militantnih skupina.

Izraelci upiru prstom u Damask te smatraju da je bombaški napad naredila prosirijska frakcija palestinske militantne skupine Islamski džihad, te drže da je sirijska vlada također odgovorna za napad budući im je omogućila utočište.

Takve je izraelske optužbe oštro opovrgao sirijski predsjednik Bašar al-Asad, nazvavši ih "bespredmetnima" i zanijekavši bilo kakvu ulogu Sirije u napadu.

(Hina) xmh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara