IZRAELCI RAZMATRAJU DJELOMIČNO POVLAČENJE IZ GAZE

Izrael razmatra mogućnost djelomičnog povlačenja iz nekih dijelova pojasa Gaze nakon pritiska Sjedinjenih Država da prepusti nadzor sigurnosti palestinskoj policiji, izjavio je u nedjelju izraelski ministar obrane Shaul Mofaz.

Palestinci i Izraelci trebali bi se sastati idućih dana kako bi raspravili detalje preuzimanja, dodao je.

Sastanak palestinskog premijera Mahmouda Abbasa, novog američkog izaslanika Johna Wolfa i skupine egipatskih posrednika najavljen je za ponedjeljak u pojasu Gaze.

To je objavljeno u vrijeme kada su izraelski doseljenici podigli novo naselje sjeverozapadno od Ramallaha, samo nekoliko dana nakon što je vojska srušila deset takvih naselja.

Vojska će najvjerojatnije srušiti i to naselje, podignuto u blizini mjesta gdje su palestinski militanti u petak teško ranili dvije Izraelke, objavio je izraelski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Wolf je u Izrael stigao u subotu navečer u pratnji skupine stručnjaka i sastao se sa šefom izraelskih snaga sigurnosti Avije Dichterom.

U Petak je palestinski šef sigurnosti Mohammed Dachlan Izraelcima ponudio plan kojim bi prepustili palestinskoj policiji nadzor nad Betlehemom i Ramallahom na Zapadnoj obali.

Međutim, sastanak održan u subotu kasno navečer između Dachlana i izraelskog koordinatora za pitanja sigurnosti Amosa Gilada nije "dao opipljive rezultate", rekao je u nedjelju palestinski državni tajnik Jaser Abed Rabo.

Prošloga su se tjedna pojačale diplomatske aktivnosti oko nastsavka mirovnog procesa nakon eskalacije nasilja u kojem je poginulo 60-ak Izraelaca i Palestinaca.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara