Izraelci ubili trojicu Palestinaca, počinje rušenje naselja

IZRAELSKE snage ubile su u ponedjeljak troje Palestinaca i uhitile njih više od tridesetero, a izraelski je ministar obrane američkome izaslaniku rekao da je u skladu s američkim mirovnim planom naredio rušenje nekih manjih židovskih naselja.

Izraelska je vojska u palestinsko političko sjedište u Ramallahu upala neposredno prije nego što će u Ženevi biti predstavljen simbolični mirovni plan, tzv. "Ženevska inicijativa", što su ga dogovorili izraelski oporbeni ljevičari i neki vodeći palestinski političari.

Liberalni dnevnik Haaretz objavio je da je ministar obrane Shaul Mofaz naredio vojsci rušenje šest manjih naselja od kojih je pet nenaseljeno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik ministarstva obrane nije htio govoriti o preciznim podacima, ali jedan izvor blizak izraelskoj vladi rekao je da će biti srušeno šest do deset naselja, a bez vladina dopuštenja izgrađeno ih je stotinjak.

Mofaz se u ponedjeljak u Tel Avivu sastao s američkim mirovnim izaslanikom za Bliski istok Williamom Burnsom. Burns je u nedjelju tražio od Izraela da pomogne u obnovi mirovnih pregovora tako da sruši bespravna naselja na Zapadnoj obali, kako je predviđeno mirovnim smjernicama.

Burns se u subotu sastao s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem i od Palestinaca zatražio da ispune obećanja iz mirovnoga plana, među ostalim i da onemoguće rad militantnih skupina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara