Izraelci zamrznuli Palestincima prihod od poreza i carine

Izraelci su tijekom siječnja odlučili zamrznuti transfer prihoda od poreza i carina u iznosu od 45 milijuna dolara Palestinskoj samoupravi sve dok njezini dužnosnici ponovno ne razmotre sve političke opcije nakon pobjede Hamasa na prošlotjednim parlamentarnim izborima, izvijestio je u srijedu glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

"Transfer prihoda bit će obustavljen neko vrijeme. Automatski transfer prihoda za sada se neće provoditi. No, mi smo zabrinuti da bi nam se ovakva naša odluka mogla vratiti u obliku samoubilačkih napada", rekao je Regev.

Palestinski dužnosnici upozorili su da je izraelska isplata za siječanj već prešla zadani rok te da vjerojatno neće biti u stanju isplatiti plaće za 137.000 vladinih radnika ukoliko Izraelci ne pošalju novce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stopa nezaposlenosti u palestinskim je područjima vrlo visoka, a mnoge palestinske obitelji ovise o vladinim plaćama. Njihova neisplata u siječnju mogla bi biti jedan od težih testova za Hamas, koji se protivi međunarodnim zahtjevima da prizna izraelsku državu, da se razoruža i da prekine s nasiljem.

Palestinskoj samoupravi mjesečno je potrebno oko 116 milijuna dolara za razne isplate. Mjesečni financijski transfer Izraelaca Palestincima ukupno iznosi oko 45 milijuna dolara. Riječ je o prihodu od carinskih pristojbi i poreza što ih prikupljaju Izraelci u ime Palestinaca, a svota fluktuira svaki mjesec te ovisi o razini ekonomske aktivnosti na Palestinskim teritorijima.

(Hina) xmh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara