Izraelska javnost zbog ratnog poraza traži glavu premijera Olmerta

MA KOLIKO se izraelska vojna i politička vrhuška trudila prikazati rezultat jednomjesečnog rata u Libanonu kao pobjedu, većina svjetske javnosti ga smatra dosada najvećim vojnim i političkim fijaskom u gotovo šest desetljeća postojanja židovske države. Sudeći po nedavno objavljenim anketama, ne samo što isti stav dijeli i izraelska javnost, nego je i uvjerena da premijer Ehud Olmert i njegova vlada zbog toga moraju što prije snositi adekvatne političke posljedice.

Jedan od izraza takvog raspoloženja jest prosvjed nekoliko stotina rezervista koji su se okupili na grobu Golde Meir, premijerke Izraela koja je bila podnijela ostavku preuzevši odgovornost za vojne poraze na početku jomkipurskog rata 1973. godine. Prosvjednici su na tom skupu Olmerta pozvali da krene primjerom svoje prethodnice.

Sličan stav, sudeći po anketi instituta Dahaf objavljenom u jučerašnjem broju lista "Yediot Ahronot" dijeli 63 posto Izraelaca. Još više, njih 74 posto isto zahtijeva od ministra obrane Amira Peretza koji je, uz to, i vođa ljevičarske Laburističke stranke. 54 posto zahtijeva ostavku generala Dana Halutza, zapovjednika izraelske vojske.

Takvo raspoloženje bi, da se danas održe izbori, dovelo do teškog poraza Olmertove centrističke stranke "Kadima" kao i laburista, čija bi se zastupljenost u Knesetu gotovo prepolovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fijasko Olmertove vlade je, pak, došao kao melem na ljutu ranu Benjaminu Nethanyahu i desničarskoj stranci "Likud" koja je danas najpopularnija u Izraelu. Ista anketa navodi da Nethanyahua danas 45 posto Izraelaca vidi kao budućeg premijera, što je sjajan rezultat za ličnost koju su samo prije nekoliko mjeseci smatrali političkm mrtvacem. "Likudu" je krajem prošle godine znatno opala popularnost nakon što ju je tadašnji vođa Ariel Sharon napustio kako bi stvorio novu stranku "Kadima".

Promatrači političkih prilika u Izraelu, pak, vjeruju da Olmertove ostavke i novih izbora neće biti, barem dok se, prema premijerovim najavama, ne pokrene posebno državno povjerenstvo koje bi istraživalo razloge izraelskog vojnog neuspjeha.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara