IZRAELSKA POLICIJA ISTRAŽUJE SLUČAJ NEISPRAVNE DJEČJE HRANE

Izraelska policija saslušala je u utorak direktore izraelske tvrtke za distribuciju njemačke dječje hrane Humana nakon što je državno tužiteljstvo optužilo tvrtku da je svojim "nemarom" prouzročila smrt potrošača, naloživši pokretanje istrage. L

Vjeruje se, naime, da je Humanina dječja hrana, odnosno biljno zamjensko mlijeko u prahu, u posljednjih šest mjeseci prouzročila smrt troje izraelske novorođenčadi i ozbiljnu bolest još najmanje 17 izraelske djece.

Policija je u ponedjeljak navečer pretražila tvornicu tvrtke Remedia u Rishonu Le'Tzionu, u blizini Tel Aviva. Zaplijenila je dokumente i računala i saslušala glavnog direktora Gidija Landsbergera.

Izraelski mediji objavili su da će izraelsko državno tužiteljstvo zatražiti pokretanje istrage i u Njemačkoj.

Remedia i njezin njemački partner Humana Milchunion, koji za Remediju proizvodi dječju hranu, osumnjičeni su da su svojim nemarom uzrokovali smrt djece nakon što je izraelsko ministarstvo zdravstva otkrilo da njihovo biljno zamjensko mlijeko u prahu ne sadrži vitamin B1 iako se na deklaraciji sastojaka proizvoda navodi upravo suprotno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nedostatka vitamina B1 u tom proizvodu troje izraelske novorođenčadi preminulo je od beriberija, a sedmero je još uvijek u bolnici. Njihovo se stanje nakon ubrizgavanja injekcija s vitaminom B1 poboljšava, ali je još uvijek prerano za utvrđivanje da li su pretrpjeli oštećenja mozga ili srca.

Zamjensko mlijeko bazirano na soji u međuvremenu je povučeno iz izraelskih trgovina.

Vjeruje se da se posljednjih mjeseci njime hranilo oko 5.000 izraelske djece.

Dvoje oštećenih roditelja podnijelo je u ponedjeljak pri Okružnom sudu u Tel Avivu skupne tužbe protiv Remedije tražeći odštetu od više od milijardu izraelskih šekela (oko 222 milijuna američkih dolara).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara