Izraelska vojska još uvijek na devet položaja u Libanonu

IZRAELSKA vojska još se uvijek u nedjelju nalazila na devet položaja na jugu Libanona, gotovo dva tjedna nakon stupanja na snagu primirja između Izraela i libanonskog šijitskog Hezbollaha, rekao je jedan glasnogovornik libanonske vojske.

Njihova nazočnost, popraćena manjim upadima tijekom noći, onemogućuje libanonskoj vojsci razmještanje na libanonsko-izraelskoj granici premda je ona od 17. kolovoza preuzela kontrolu nad velikim dijelom juga zemlje, gdje nije bila desetljećima.

Izrael je povlačenje s graničnog područja uvjetovao dolaskom međunarodnih postrojbi koje bi onemogućile ofenzivu Hezbollaha koji se odbija razoružati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelsko povlačenje moglo bi završiti za tjedan dana ako se francuski i talijanski kontingenti novih privremenih snaga UN-a rasporede, rekao je neimenovani glasnogovornik.

Oko 15.000 libanonskih vojnika razmješteno je u južnom Libanonu sukladno rezoluciji 1701 Vijeća sigurnosti UN-a koja je 14. kolovoza okončala jednomjesečne sukobe izraelske vojske i boraca Hezbollaha.

Libanonsku vojsku će podržati UNFIL, čiji će broj s 2.000 narasti na maksimalno 15.000 pripadnika plavih kaciga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara