Izraelska vojska smanjuje operacije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze

IZRAEL će značajno smanjiti svoje vojne operacije na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze zahvaljujući naporima koje palestinski predsjednik Mahmud Abas ulaže da bi se prekinuli napadi na Izraelce, objavila je u petak izraelska vojska.

Prema novim pravilima, uvedenim nakon što je palestinska policija pojačala kontrolu u pojasu Gaze, ograničena su primjerice tzv. ciljana ubojstva militanata, a cilj im je pružanje potpore Abasu koji se nada da će oživiti mirovne napore.

Međutim, lokalni izbori u pojasu Gaze pokazali su da Abas ne uživa preveliko povjerenje među Palestincima. Prema neslužbenim rezultatima, na prvim izborima za gradska vijeća u tom području islamistički Hamas dobio je gotovo dvotrećinsku većinu.

Izraelska vojska priopćila je u petak da će "proaktivne vojne operacije u pojasu Gaze prestati u područjima u kojima su razmještene palestinske snage sigurnosti".

"Akcije protiv terorista na Zapadnoj obali izvodit će se samo u slučaju neposredne prijetnje aktivnih terorističkih ćelija i uz izravno odobrenje načelnika glavnog stožera", priopćila je vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućeg tjedna otvorit će se i granični prijelazi u pojasu Gaze koji su bili zatvoreni nakon niza terorističkih napada.

Reagirajući na izraelske mjere, palestinski ministar Saeb Erekat pozvao je Izrael da proglasi potpuni prekid nasilja protiv Palestinaca.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara