Izraelska vojska tuče palestinske radnike na Zapadnoj obali

B'TSELEM, nevladina organizacija u Izraelu koja izvještava o povredama ljudskih prava na područjima palestinske samouprave, izdala je izvješće u kojem je optužila izraelske vojnike na granici sa Zapadnom obalom da tuku palestinske radnike koji ilegalno pokušavaju ući u Izrael i da im uskraćuju osnovna ljudska prava.

Izrael je od postavljanja sigurnosne ograde (koja je u NGO svijetu podigla mnoge obrve, ali koja je praktički istrijebila napade bombaša samoubojica na tom teritoriju) uveo vrlo strog režim davanja radnih dozvola Palestincima s druge strane te iste ograde. No, zbog velike nezaposlenosti radnici uporno pokušavaju ući u Izrael kroz podzemne tunele koje stalno kopaju ispod ograde.

Tu počinju problemi, kažu iz B'Tselema. Organizacija je skupila svjedočenja desetaka uhvaćenih palestinskih radnika koji su ispitivani na prilično brutalne načine. Mnogi od njih su satima ostavljani na suncu bez vode i zaklona, a batine su također standardna metoda ispitivanja kojom se provjerava radi li se o ilegalnim radnicima ili teroristima. Jedan od svjedoka rekao je da je dobio toliko batina da mu je ruka slomljena na tri mjesta.

Vojska kaže da njihovi granični čuvari rade u vrlo teškim uvjetima i da im je glavna zadaća sprečavanje terorista, te da se u takvim uvjetima mogu dogoditi incidenti kakve opisuje izvješće B'Tselema. No, dodaju i da se svi slučajevi kršenja ljudskih prava i vojnog protokola istražuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelsko ministarstvo pravosuđa, koje također istražuje prijave protiv graničnih snaga, kaže da neke slučajeve mora odbaciti zbog nedostatka dokaza, ali i da je nekolicinu takvih prijava pretvorilo u sudske optužnice.

B'Tselem (organizacija naslonjena na lijevu stranu političkog centra) je često bio optuživan da zauzima stranu i da informacije prenosi pristrano i van konteksta.

S druge strane, postupci izraelskih vojnika na granici i na Zapadnoj obali jedna su od glavnih točaka kritike izraelske politike prema tom području.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara