Izraelske stranke potpisale koalicijski sporazum

ČETIRI stranke koje tvore novu izraelsku vladu u srijedu su potpisale konačni koalicijski sporazum i operativna načela, a premijer Ariel Sharon zaokružio je cijeli posao raspodjelom ministarskih mjesta.

Iznenadivši gotovo cijelu političku javnost, Sharon je dosadašnjem ministru vanjskih poslova i bivšem premijeru Benjaminu Netanyahu ponudio ključni položaj ministra financija, koji je on odbio, odbacivši premijerove tvrdnje da će položaj ministra financija biti najvažniji u novoj vladi.

Netanyahu je jasno dao do znanja da bi najradije zadržao svoj dosadašnji položaj ministra vanjskih poslova, ili ne želi uopće sudjelovati u vladi.

Dosadašnji ministar financija Silvan Shalom preuzima resor vanjskih poslova, a ako se Netanyahu ne predomisli, na čelo financija doći će bivši gradonačelnik Jeruzalema Ehud Olmert.

Ministar za okoliš Tzahi Hanegbi postavljen je na važno mjesto ministra javne sigurnosti, pod kojim je i policija.

Komentatori su izrazili sumnju da nova vlada može ostvariti ikakav značajniji napredak u obnavljanju diplomatskih pregovora s Palestincima.

Osim Sharonova Likuda, vladajuću koaliciju čine još stranka desnog centra Shinui, nacionalistička Nacionalna vjerska stranka i ultradesničarska Nacionalna unija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara