Izraelski diplomat uništio djelo s likom palestinske samoubojice

Izraelski diplomat uništio djelo s likom palestinske samoubojice
IZRAELSKI ambasador u Švedskoj Zvi Mazel izazvao je incident u dvorištu Povijesnog muzeja u Stockholmu uništivši umjetnički uradak pod nazivom "Making Differences" Drora Feilera i Gunille SkoldFeiler jer je na njemu bio otisnut lik palestinske samoubojice, javljaju u subotu mediji.

Bazen, napunjen crvenom vodom po kojoj pluta mali jedrenjak toliko je u petak navečer razbjesnio izraelskog veleposlanika da je pobacao nekoliko reflektora u vodu i time izazvao kratki spoj. Naime, na jedru jedrenjaka nalazi se slika Hanadi Jaradat, palestinske odvjetnice koja se raznijela bombom u jednom restoranu u Haifi u Izraelu u listopadu prošle godine, pri čemu je poginulo najmanje 19 osoba.

Umjetnik Dror Feiler, koji je trebao nastupiti i kao glazbenik kasnije te večeri, odbio je početi nastup prije nego veleposlanik napusti muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Freiler, Izraelac koji živi u Švedskoj, aktivist je organizacije za izraelsko-palestinski mir, čije je sjedište u Stockholmu i koja se protivi izraelskoj okupaciji Zapadne obale i pojasa Gaze.

Veleposlanik je u nekoliko navrata pokušao objasniti svoj postupak, ali nakon što su pozvani čuvari uz zviždanje nazočnih ipak je napustio muzej.

U petak navečer je u muzeju bilo otvoreno 6 novih izlozbi na temu osporavajuće umjetnosti. Izložba bi trebala završiti 26. siječnja konferencijom o ubojstvima ljudi u Stockholmu, na kojoj će, među ostalima, govoriti i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Mediji nagađaju da bi zbog ovog incidenta Izrael mogao odbiti sudjelovati na konferenciji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara