Izraelski diplomatski uspjeh: Sharon pozvan u Tunis

Poziv bez presedana koji je iz Tunisa stigao izraelskom premijeru Arielu Sharonu da posjeti tu zemlju govori o zatopljenju veza između Izraela i arapskih zemalja koje su bile zamrznute nakon početka Intifade u rujnu 2000.

U istom kontekstu, jordanski veleposlanik vratio se ovog tjedna u Tel Aviv nakon više od četiri godine, egipatski veleposlanik također bi trebao stići, a zamjenik izraelskog ministra prosvjete Michael Melchior doputovao je ovog tjedna u posjet u Kataru.

Jordan i Egipat koji su s Izraelom potpisali mir 1994., odnosno 1979. godine, opozvali su svoje veleposlanike koncem 2000. zbog neslaganja s izraelskim gušenjem palestinske Intifade.

Povratak veleposlanika bio je najavljen na susretu na vrhu u Šarm el-Šeiku u Egiptu 8. veljače, gdje su Palestinci i Izraelci proglasili prekid sukoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sharon je prihvatio poziv za posjet Tunisu, gdje se u studenom 2005. planira održati drugi dio Svjetskog summita informatičkog društva (SMSI).

Izrael i Tunis ne održavaju diplomatske veze, ali su 1996. međusobno uveli "interesne urede" i imenovali "stalne zastupnike". Ta su zastupništva ipak zatvorena u listopadu 2000. na prijedlog Tunisa koji tako prosvjeduje zbog krvavog gušenja palestinske Intifade.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara