IZRAELSKI DUŽNOSNIK ZA IMIGRACIJU POSJETIO BAGDADSKE ŽIDOVE

Izraelski dužnosnik za imigraciju posjetio je protekloga tjedna Bagdad i uspostavio prve kontakte s tridesetak iračkih Židova, zadnjim ostacima nekada značajne židovske zajednice. L

Jeff Kaye iz Židovske agencije za Izrael, kvazivladino tijelo za imigraciju u Izrael, rekao je u nedjelju da je glavni cilj njegova posjeta bio pobrinuti se da su bagdadski Židovi na sigurnome.

"Imigracija nije bila naš cilj", rekao je. "Ali da je bilo ljudi koji su željeli imigrirati, ne bi nas trebalo dva puta pitati - učinili bismo sve što možemo da ih izvučemo", rekao je.

Iako su bagdadski Židovi posljednjih godina bili meta progona i iako im je oduzimana imovina, Kaye je naglasio da se bivši irački predsjednik Sadam Husein pobrinuo da im se ništa ozbiljnije ne dogodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da mu je bilo važno da svijetu pokaže da je protiv Izraela a ne protiv Židova", rekao je.

Prema njegovim riječima, polovica Židova preostalih u Bagdadu ima više od 70 godina i među njima nema djece, a posljednje židovsko vjenčanje u gradu zabilježeno je 1978. godine. Javno se Židovima izjasnilo samo njih 34, no moguće je da ih ima i više.

Iračka židovska zajednica vuče korijene iz deportacije tisuća Židova iz Jeruzalema prije 2.500 godina, nakon što je grad zauzeo babilonski kralj Nebukadnezar. Gotovo 1.000 godina Babilon je bio kulturno, vjersko i obrazovno središte židovskog svijeta.

U Izrael je od njegove uspostave imigriralo više od 129.000 iračkih Židova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara