Izraelski pisac Amos Oz dobitnik nagrade Goethe za 2005.

Ugledna nagrada Goethe za kulturu, koju dodjeljuje grad Frankfurt, pripala je za 2005. godinu izraelskom piscu Amosu Ozu za životno djelo, priopćeno je u četvrtak iz gradske uprave Frankfurta. L

Književni rad i politički angažman pisca ukazuju na njegovu impresivnu moralnu odgovornost, objasnila je frankfurtska gradonačelnica i predsjednica žirija Petra Roth.

Ozova najnovija knjiga "A Tale of Love and Darkness", dirljiva freska o tri generacije s Jeruzalemom iz 1940.-ih i 50.-ih kao pozadinom, doživjela je ogroman uspjeh.

Ozovi romani "Crna kutija" i "Moj Michael" prevedeni su na hrvatski i još tridesetak drugih jezika.

Pisac, jedan od najuglednijih zagovornika mira u Izraelu, kazao je kako je dirnut i iznenađen nagradom vrijednom 50.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nisam ni znao da sam nominiran", dodao je on na izraelskoj državnoj televiziji.

Oz je rođen 1939. u Jeruzalemu. Objavio je 18 knjiga na hebrejskom, i približno 450 članaka i eseja u izraelskim i međunarodnim časopisima i novinama. Već je dobitnik najuglednije izraelske nagrade za književnost (1998.), povodom 50. obljetnice izraelske nezavisnosti, te Frankfurtske nagrade za mir (1992.).

Nagrada koja je dodjeljuje svake dvije ili tri godine, uručit će mu se u Frankfurtu 28. kolovoza, na obljetnicu rođenja Johanna Wolfganga Goethea (1749.-1832.).

Nagrada je u prošlosti, od 1927. kad je osnovana, pripala njemačkim piscima Hermannu Hesseu (1946.) i Thomasu Mannu (1949.), švedskom redatelju Ingmaru Bergmanu (1976.) te ocu psihoanalize Sigmundu Freudu (1930.), između ostalih.

(Hina) xbnš ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara