Izraelski premijer Ehud Olmert pod istragom za korupciju

JEDINICA za gospodarski kriminal izraelske policije izdala je priopćenje u kojem navodi da je prikupila dovoljno dokaza protiv izraelskog premijera Ehuda Olmerta za pokretanje formalne istrage.

Navodi se kako postoje dokazi koji bi Olmerta, zajedno sa još nekim izraelskim političarima mogli povezati sa mitom, prijevarom i povredom povjerenja javne dužnosti.

Istraga se odnosi na privatizaciju banke Leumi, druge najveće izraelske banke. Olmerta se optužuje da je tijekom izvršavanja dužnosti ministra financija intervenirao u korist njemu bliskim poslovnim partnerima pri prodaji državnog kontrolnog paketa navedene banke.

Olmert je na tiskovnoj konferenciji tijekom službenog posjeta Kini rekao da su mu "ruke čiste", no napomenuo kako još nije obaviješten o odluci da se pokreće istraga protiv njega. Izraelsko ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirati novinske napise u ovom delikatnom slučaju.

Ovu korupcijsku aferu jedva je dočekala oporbena stranka Likud, čiji zastupnik u Knessetu (izraelski parlament) Michael Eitan je izjavio da u Izraelu nema skrivanja od korupcije.

Najnoviji slučaj korupcije unutar izraelske vlade nije prvi takav. Aktualni izraelski ministar financija, Avraham Hirshson pod policijskom je istragom zbog sumnje na krađu, prijevaru, urotu i "pranje novaca", a premijerova osobna tajnica je pod kućnim pritvorom zbog istrage u sasvim drugoj korupcijskoj aferi. Direktora izraelske porezne uprave snašla je slična sudbina nakon opsežne policijske istrage pokrenute zbog poreznih dužnosnika koji su primali mito u zamjenu za "porezne olakšice".

Prema zadnjim istraživanjima javnog mnijenja, čak 85 % izraelske javnosti misli da je političko vodstvo korumpirano. To se odrazilo i na Olmertov rejting - samo 14 % građana podržava Olmertovu politiku, što znači da bi oporbeni Likud lako mogao osvojiti vlast na sljedećim parlamentarnim izborima.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara