Izraelski premijer Olmert pod istragom zbog malverzacija oko privatizacije banke

IZRAELSKO Ministarstvo pravosuđa objavilo je da će premijer Ehud Olmert biti pod istragom policije zbog malverzacija prilikom privatizacije banke Leumi, a ako se ustanovi da je kriv, morat će odstupiti s vlasti.

Olmert je bio ministar financija 2005. godine, a osumnjičeni je da je tada pogodovao svojim poslovnim partnerima da kupe većinski paket dionica banke Leumi, jedne od najvećih financijski institucija u Izraelu.

Glavni državni odvjetnik Meni Mazuz povukao se sa slučaja zbog mogućeg sukoba interesa. Njegova je sestra na visokoj poziciji u Ministarstvu financija i sudjelovala je u procesu privatizacije te banke.

Olmert je tijekom karijere puno puta bio prozivan zbog korupcije, no još ni jednom nije odgovarao na sudu, a osumnjičen je i za prijevare u prodaji nekretnina.

Premijerov glasnogovornik Miri Eisin odbio je komentirati pokretanje istrage, a Olmert je porekao sve optužbe.

Nekoliko izraelskih visokih dužnosnika također su pod istragom zbog različitih kaznenih djela. 

Predsjednik Moshe Katsav optužen za silovanje i još nekoliko ozbiljnih prijestupa, bivšem ministru pravosuđa sudi se jer je nasilno poljubio vojnikinju, a ministar financija Avraham Hirchson mogao bi završiti u zatvoru zbog pronevjere novca.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara