Izraelski premijer optužen za poraz u prošlogodišnjem ratu s Libanonom

UPRAVO JE objavljeno izvješće posebnog izraelskog istražnog povjerenstva koje premijera Ehuda Olmerta teško optužuje za cijeli niz katastrofalnih pogrešaka koje su rezultirale vojnim fijaskom u prošlogodišnjem ratu s libanonskim "Hezbollahom".

Izvješće koje je službeno objavljeno u 15 sati po hrvatskom vremenu, tvrdi da je Olmert "brzopleto" Državu Izrael uveo u rat za koji ona očigledno nije bila spremna.

Uz Olmerta, vođu centrističke stranke "Kadima", izvješće je žestoko napalo i ministra obrane Amira Peretza, vođu ljevičarske Laburističke stranke koja je Olmertov ključni koalicijski partner. Izvješće tvrdi da Peretz nije bio svjestan stanja u kome se nalaze Izraelske obrambene snage, "iako mu je to bila dužnost".

Rat je izbio nakon što su 12. srpnja 2006. komandosi "Hezbollaha" izvršili napad na granični položaj izraelske vojske, zarobivši pri tome dvojicu vojnika. Na to je Olmertova vlada reagirala spektakularnom vojnom akcijom s ciljem uništenja "Hezbollaha", Međutim nakon mjesec dana krvavih borbi koje su odnijele oko 1200 libanonskih i 160 izraelskih života, Izrael je pod međunarodnim diplomatskim pritiskom prisiljen na primirje a da nije ostvario nijedan od svojih dugoročnih vojnih ciljeva.

Izvješće povjerenstva kojim je predsjedao umirovljeni sudac Eliyahu Winograd, također je odgovornost za poraz pripisalo i generalu Danu Halutzu, bivšem načelniku glavnog stožera koji je u međuvremenu bio podnio ostavku.

Izvješće u svojim zaključcima navodi kako bi "rat imao drukčiji ishod da su Olmert, Peretz i Halutz drukčije postupali".

Zahtjevi za Olmertovom i Peretzovom ostavkom od prošlog ljeta dolaze kako od strane ljevice - koja je zgrožena bespotrebnim gubitkom izraelskih života - tako i od desnice koja Olmertu ne može oprostiti prvi nedosmisleni poraz u vojnoj povijesti Izraela, odnosno gubitak prestiža i utjecaja u regiji.

Olmert je preko svojih pomoćnika izjavio da nakon objavljivanja izvješća neće dati ostavku. U četvrtak je u Tel Avivu, pak, zakazan veliki skup upravo s tim ciljem. Premijer već odavno prema anketama uživa podršku koja se kreće u jednoznamenkastim postocima stanovništva.

U svibnju će, pak, Peretz morati na stranačkim izborima braniti mjesto laburističkog čelnika.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara