IZRAELSKI "SIGURNOSNI ZID" NA ZAPADNOJ OBALI

"Sigurnosni zid" kojeg Izrael gradi na Zapadnoj obali, a o čijoj legalnosti u ponedjeljak raspravlja Međunarodni sud pravde (ICJ), sastoji se od dijelova kamenih blokova i žičane ograde, čiji je cilj, prema izraelskom tumačenju, sprečavanje palestinskih napada na Izrael i židovska naselja.

Ta kontroverzna ograda, koja bi jednom završena trebala biti dugačka 730 kilometara, jedan je od najskupljih projekta ikada započetih u Izraelu, a procjenjuje se da će stajati 3,4 milijarde dolara.

Izrael je s izgradnjom počeo u lipnju 2002. godine, i do sada je sagrađeno 180 kilometara "zida" na sjeveru okupiranih palestinskih područja Zapadne obale i u području Jeruzalema. Izraelske vlasti nadaju se da će do kraja 2005. godine završiti izgradnju "zida".

Ta crta razdvajanja, koju Izraelci nazivaju "ograda za zaštitu od terorizma", a Palestinci "zid apartheida", sastavljan je od više različitih prepreka koji se razlikuju ovisno o mjestu na kojem se nalaze.

U nekim područjima radi se o žičanoj ogradi visine tri metra, koja je opremljena elektronskim detektorima. Ta je ograda okružena i bodljikavom žicom u obliku piramide, jarkom i prolazom za ophodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U drugim područjima, kao u predjelu Kalkilije na sjeveru Zapadne obale, radi se o pravom zidu izgrađenom od betonskih blokova visokih osam metara.

Taj zid, prema izraelskom tumačenju, sprečava ne samo palestinske upade na izraelsko područje već i hice iz snajpera.

Više "vrata" ostavljeno je u zidu kako bi se Palestincima, s potrebnim dozvolama, omogućio prijelaz s jedne na drugu stranu.

Ako zid u potpunosti bude izgrađen, više od 274.000 Palestinaca koji žive u 122 sela i gradova "živjet će u zatvorenim zonama ili enklavama potpuno okruženima zidom".

(Hina) xnab yvk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara