Izraelski vojni čelnik bijesan zbog curenja informacija medijima

IZRAELSKI list "Haaretz" piše kako su nedavno vodeći izraelski vojni zapovjednici izrazili nezadovoljstvo odlukom Dana Halutza, načelnika glavnog stožera, da Direktoratu za terensku sigurnost naloži praćenje njihovih telefonskih razgovora vodećih generala, načelnika odjela i njihovih tajnica.

"Haaretz" je napisao kako je svrha tih mjera spriječiti medijsko "curenje" informacija o delikatnim vojnim pitanjima. Ono je izraelsku vojsku posebno teško pogodilo u posljednjem ratu protiv Libanona, način čijeg vođenja je izazvao žestoke kritike ne samo u svjetskoj, nego i u izraelskoj javnosti, sve više zabrinutoj za moral, tehničku opremljenost i vojničke sposobnosti svojih oružanih snaga i njenih čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halutz objavio kako se neće prisluškivati razgovori, nego samo bilježiti pozivi, odnosno kako neće biti politike kažnjavanja časnika i zapovjednika koji razgovaraju s medijima zbog dopuštenja pretpostavljenih. Međutim, to nije spriječilo njegove potčinjene da se žale kako te mjere "smrde na makartizam", odnosno da se načelnik stožera našao "pod lavinom kritika, pa nastoji pažnju javnosti prebaciti na sitne detalje".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara