Izraelski vojnici ušli u tri grada na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ušli su u četvrtak rano ujutro u gradove Nablus i Jenin na sjeveru Zapadne obale i počeli vršiti uhićenja u Tulkaremu, objavili su palestinski i izraelski radio.

Jedan Palestinac je navodno ubijen u pucnjavi u Tulkaremu.

Izraelski dnevnik Haaretz piše, pozivajući se na vojne izvore, da su ti upadi dio redovnih operacija s ciljem uhićenja militanata koji stoje iza napada na Izraelce i da oni nisu potaknuti samoubilačkim napadom u Jeruzalemu u utorak navečer. U tom je napadu poginulo 20, a ozlijeđeno je više od 130 ljudi.

Vojska je uništila kuću bombaša samoubojice u četvrtak rano ujutro u Hebronu.

Izraelska vlada, koja je noćas održala četverosatni sastanak, odobrila je poduzimanje "akcija u palestinskim gradovima, uključujući Gazu, koje će trajati nekoliko dana" i biti usmjerene protiv militantnih skupina.

Vlada nije precizirala kakvi će točno koraci biti poduzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastanak, koji je završio u četvrtak rano ujutro, sazvan je kako bi se razmotrili mogući odgovori na bombaški napad u Jeruzalemu.

Izvori službi sigurnosti navode da će izraelske akcije prije biti usmjerene protiv Hamasa i Islamskog džihada, koji su preuzeli odgovornost za taj napad, nego protiv palestinskih vlasti.

Međutim, nakon napada u utorak Izrael je zamrznuo pregovore s Palestincima.

"Ako palestinska vlada ne poduzme sve potrebne korake u ratu protiv terorizma, konkretne korake, neće biti moguće preći u fazu diplomatskih razgovora", priopćio je ured izraelskog premijera Ariela Sharona.

Kako je javio izraelski radio, pozivajući se na dužnosnike službi sigurnosti, izraelska vojska namjerava obnoviti svoju politiku atentata na čelnike palestinskih terorističkih organizacija.

Ta politika, koja je izazvala osudu svijeta, suspendirana je nakon što su palestinske militantne skupine 29. lipnja proglasile tromjesečno primirje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara