Izrazi sućuti i osude ubojstva Anne Lindh

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi uputio je u četvrtak brzojav sućuti švedskom premijeru Goeranu Perssonu zbog ubojstva ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.

"Dragi Goerane, potresen sam zbog tragičnog odlaska Anne Lindh", kaže u brzojavu Berlusconi.

"Sjećam se njezina angažmana na izgradnji Europe, njezina odlučnog karaktera, ali i njezina blagog osmijeha kada bi govorila o svojoj djeci. Kakva tragedija!", dodaje Berlusconi, koji trenutačno predsjedava Europskim vijećem.

I glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je bio osobni prijatelj Anne Lindh, izrazio je sućut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Švedska je izgubila vrlo dobru ministricu vanjskih poslova, uvjerenu Europljanku", rekao je Annan dodavši: "ja također sam izgubio dragu prijateljicu, a isto tako i Ujedinjeni narodi".

Njemački kancelar Gerhard Schroeder ocijenio je da smrt Anne Lindh predstavlja "veliki gubititak" za Europu i za socijaldemokraciju.

"Njezina privrženost miru i ljudskim pravima u svijetu te privrženost Europskoj uniji posebno će nam nedostajati", kaže se u Schroederovoj poruci švedskom premijeru Perssonu.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson, koji u četvrtak boravi u službenom posjetu Danskoj, izjavio je da je izgubio "prijateljicu, koja je bila uspješna političarka".

"Svijet je ponovno 11. rujna, užasnom ironijom izgubio vrlo važnu osobu koja se zauzimala za bolji i sigurniji svijet".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara