Izvanrednim stanjem upravlja Vrhovni savjet obrane

IZVANREDNO stanje u Srbiji, uvedeno u srijedu navečer odlukom vršiteljice dužnosti predsjednika Srbije Nataše Mićić, značit će zabranu javnih okupljanja, zabranu štrajkova, kontrolu pismene i telefonske komunikacije sumnjivih osoba, te zabranu širenja vijesti usmjerenih ka nasilnom rušenju ustavnog poretka, izjavio je u srijedu navečer predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić Televiziji B92.

Izvanredno stanje uvedeno je na temelju članka 83. Ustava Srbije, na prijedlog Vlade Srbije, a moguće ga je - kako je objasnio Vučetić - uvesti u situacijama kad je ugrožena sigurnost države, kad su ugrožene ljudske slobode i prava i rad državnih organa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, na situaciju izvanrednog stanja primjenjuje se i Savezni zakon o obrani iz 1993. godine (koji se primjenjuje kao zakon državne zajednice Srbije i Crne Gore), koji određuje da se komanda policije podređuje komandi vojske, po odlukama Vrhovnog savjeta obrane.

Vrhovni savjet obrane sastat će se u srijedu navečer u Beogradu. Osim predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, njegovi članovi su i vršitelji dužnosti predsjednika republika Srbije i Crne Gore Nataša Mićić i Filip Vujanović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara