Izvanredno stanje u Južnoj Osetiji, predsjednik smijenio vladu

Izvanredno stanje u Južnoj Osetiji, predsjednik smijenio vladu

PREDSJEDNIK Gruzijske pro-ruske separatističke regije Južne Osetije, raspustio je vladu i proglasio izvanredno stanje. Tu je odluku donio samo nekoliko dana nakon što je Rusija potpisala mirovni plan u šest točaka, kojem je posredovala Europska unija i kojim se želi razriješiti novonastala kriza na Kavkazu.

"Potpisao sam tri proglasa, uključujući i onaj o raspuštanju vlade. Osim toga, potpisao sam i proglas o izvanrednom stanju u državi te proglas o sastavljanju izvanrednog povjerenstva za razrješavanje posljedica Gruzijske agresije", kazao je Eduard Kokoiti za rusku televiziju Vesti-24.

Predsjednik tvrdi kako je njegova vlada prespora u raspodjeli humanitarne pomoći stanovnicima Južne Osetije. Prijestolnica Južne Osetije. Desetak tisuća izbjeglica pobjeglo je prošlog tjedna u susjednu Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija se danas obavezala na početak povlačenja trupa iz Gruzije unatoč pozivu SAD-a i Njemačke za trenutnim povlačenjem vojske iz te zemlje.

Južna Osetija, koja je službeno dio Gruzije i koja poput Abhazije želi postići priznanje, neovisnost je proglasila još 1992. godine nakon raspada bivšeg SSSR-a.

K.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara