Izvedeno izgubljeno djelo Ludwiga van Beethovena

KOMPOZIJA Ludwiga van Beethovena, izgubljena punih 160 godina, izvedena je, kako se vjeruje, prvi puta nakon umjetnikove smrti ovih dana u Rotterdamu.

Polagani melodiozni stavak Largo, u trajanju od osam minuta, dio Koncerta za obou u F-duru, izveden je pred tisuću ljudi na koncertu na čijem su programu bili Mozart i C.P.E. Bach.

Od svih glazbenih žanrova, koncert za obou predstavlja pravu rijetkost u opusu slavnoga skladatelja, javlja BBC u ponedjeljak.

´Navikli smo na praizvedbe, no zar je moguće da postoji Beethovenova kompozicija koju nikada nismo čuli?´, upitao se dirigent roterdamskog Komornog orkestra Conrad van Alphen, dodajući da je ovo zaista poseban događaj.

Koncert je napisan 1793. i to za vježbu dok je Beethoven bio učenik Franza Josefa Haydna.

Jedina poznata kopija partiture nestala je iz jedne bečke izdavačke kuće 40-ih godina 19. stoljeća.

Da kompozicija postoji potvrđeno je tek 1935., kad su pronađena pisma koja su izmjenjivali Haydn i Beethovenov sponzor.

Iz pisama se saznaje da sponzor nije bio impresioniran kompozicijom, no njegovo pismo potvrđuje da je koncert ipak izveden u Bonnu.

Koncert su rekonstruirala dvojica nizozemskih stručnjaka na temelju skica pronađenih u knjižnicama u Bonnu i Londonu 60-ih godina 20. stoljeća.

Solist na oboi ovom prilikom bio je mladi Rus Aleksej Ogrinčuk, također solist u Roterdamskoj filharmoniji. U dobi od 24 godine, ima otprilike upravo onoliko godina koliko je imao i Beethoven kad je skladao koncert.

Godinama su razni stručnjaci pokušavali spojiti majstorove skice, no vjeruje se da su tek Jos van der Zanden i Cees Nieuwenhuizen uspjeli rekonstruirati djelo s cjelokupnom orkestracijom, za što im je trebalo punih godinu dana.

Van Alphen upozorava da nitko ne može znati kako je djelo zvučalo u vrijeme Beethovena, no vjeruje da je riječ o autentičnoj rekonstrukciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara