Izvješće del Ponte kritično prema vlastima u Beogradu

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte bit će kritična prema Srbiji i Crnog Gori u izvješću koje će sutra podnijeti Vijeću sigurnosti UN, jer Beograd izbjegava dostaviti Tužiteljstvu tražene dokumente o Ratku Mladiću, izjavio je u srijedu politički savjetnik tužiteljice Anton Nikiforov.

"Nismo zadovoljni dokumentima iz Beograda. U njima, umjesto informacija o Mladiću, ima mnogo praznih stranica. Sigurni smo da mora postojati još nešto u tim dokumentima", kazao je Nikiforov na tjednom briefingu za novinare u Haškom sudu.

Nikforov je kao primjer naveo da u Mladićevu osobnom dosjeu nema podataka o tome gdje je Mladić primao plaću i unaprijeđenja, iako je poznato da su oficiri vojske Republike Srpske tijekom rata u BiH plaćani preko tzv. 30. kadrovske uprave VJ u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dosjeu Ratka Mladića, glavnog zapovjednika VRS optuženog još 1995. za genocid u Srebrenici, navodno nedostaju ili su prazne stranice nakon 1992. godine kada su oficiri Vojske Jugoslavije prebačeni na službu u snage bosanskih Srba i hrvatskih Srba, ali su plaće i unapređenja nastavili primati preko VJ u Beogradu. Predsjednik Vijeća za suradnju SCG s ICTY-em, ministar Rasim Ljajić najavio je kako će danas uredu Haškog suda u Beogradu biti predan originalni dosje Ratka Mladića, kako bi se iskazala spremnost za potpunu suradnju s Haagom.

Tužiteljstvo ICTY-a već je ranije zatražilo od sudskog vijeća da vlastima SCG izda obvezujući nalog za dostavu dokumenata, a najavljeno je da će Beogradu biti predloženo uvođenje istog modela za pristup državnim arhivima, kakav je već primijenjen u Hrvatskoj.

Ministar Ljajić kazao je kako očekuje da će izvješće biti negativno i u dijelu koji se odnosi na izručenja jer Beograd nije izručio nijednog optuženika od travnja ove godine. Svih šest preostalih haških bjegunaca su Srbi, iz Srbije ili BiH, uključujući i dvojicu najtraženijih koji su u bijegu 10 godina, Ratka Mladića i Radovana Karadžića, vojnog i političkog čelnika bosanskih Srba tijekom rata u BiH.

Uz Carlu del Ponte, sutra će redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti o radu ICTY-a, provedbi strategije dovršetka rada do 2010. godine i suradnji s državama, podnijeti i predsjednik suda Fausto Pocar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara