Izvješće o Iraku: Plagijat rada američkog studenta

JEDAN američki student optužio je u petak britansku vladu za plagijat njegova rada u službenom izvješću u kojem se iznose navodni napori Iraka da sakrije oružje za masovno uništenje.

Vlada je potvrdila da izvješće, objavljeno u ponedjeljak, ´ne navodi ikakav izvor´, ali i dodala da ´na tvrdi da je ona isključivi autor izvješća´.

´Najmanje što svaki student zahtijeva kad mu se objavi rad je da se navede njegovo ime´, izjavio je za radio BBC kalifornijski student Ibrahim al-Marashi.

Rekao je kako je bio ´iznenađen´ kad je otkrio da su njegova istraživanja sadržana u dokumentu zbog kojeg je Velika Britanija dobila pohvale Colina Powella.

Američki državni tajnik u srijedu je pred Vijećem sigurnosti UN ocijenio ´izvrsnim´ to izvješće.

´Postoje zakoni koji osuđuju plagijate i moje je pravo očekivati da ih poštuje i Ujedinjeno Kraljevstvo´, izjavio je al-Marashi, izrazivši ´veliko razočaranje´ ponašanjem britanske vlade.

Kalifornijski student istaknuo je da je svoj rad o Iraku objavio u rujnu prošle godine i da ga je temeljio na informacijama koje je uspio prikupiti od iračkih obavještajnih službi, dokumentima koje su 1991. zaplijenili kurdski pobunjenici i dossierima koje su Iračani ostavili za sobom nakon bijega iz Kuvajta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara