Izvješće State Departmenta: Hrvatska poštuje vjerske slobode

AMERIČKI State Department ocijenio je u četvrtak u svojem godišnjem izvješću da Hrvatska poštuje vjerske slobode, ali da je još uvijek problem vraćanje imovine vjerskim zajednicama te da se u zemlji i dalje bilježe slučajevi nasilja prema vjerskim objektima Srpske pravoslavne crkve.

"Ustav osigurava slobodu savjesti i vjere i slobodu javnog izražavanja vjerskih uvjerenja i Vlada općenito poštuje ta prava u praksi", stoji u godišnjem izvješću State Departmenta o međunarodnoj slobodi vjere u 2003. godini objavljenom u četvrtak.

Izvješće, međutim, navodi da, iako u Hrvatskoj ne postoji službena državna religija, Katolička crkva "uživa povijesni odnos s državom koje koji ne dijele ostale vjerske skupine".

Položaj Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve se poboljšao nakon potpisivanja ugovora s državom sličnog Konkordatu između hrvatske Vlade i Vatikana, kaže se u izvješću State Departmenta, i tim sporazumima dobile su beneficije slične onima koje uživa Katolička crkva.

Navodeći kako su vjera i nacija blisko povezane u hrvatskom društvu State Department je rekao kako su od postizanja neovisnosti 1991. vjerske institucije svih vjera bile žrtve etničkih sukoba koji su vodili raspadu bivše Jugoslavije.

"Takvi nasilni incidenti još uvijek se događaju, posebice u ratom pogođenim područjima odakle su uporno dolazila izvješća o vandalizmu protiv zgrada i grobalja Srpske pravoslavne crkve", piše u izvješću.

Američko izvješće navodi kako je povrat imovine koju je nacionalizirao ili konfiscirao bivši komunistički jugoslavenski režim i dalje problem u Hrvatskoj te da se na nedostatak napretka na tom području žale sve veće vjerske zajednice.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara