Izvoz slovenskih centrala u Irak pod istragom

Prodaja 14 digitalnih telefonskih centrala iz Slovenije u Irak, obavljena 1998. godine, predmet je istrage državnog tužilaštva u Muenchenu budući da je njemački Siemens većinski vlasnik Iskratela iz Kranja u kojemu su centrale bile proizvedene.

Kako piše njemački tjednik ´Fokus´, prošlog su tjedna u vezi s istragom izvedeni pretresi u uredima Siemensa, a u privatnim stanovima dvojice njegovih menadžera zaplijenjena je i poslovna dokumentacija o prodaji high-tech opreme Iraku u vrijeme kad je bio pod sankcijama UN-a.

Tiskovni predstavnik Siemensa ustvrdio je za isti njemački tjednik da centrale nisu njihov proizvod nego su napravljene u slovenskom poduzeću-kćeri. Posao vrijedan 14 milijuna dolara proveden je preko moskovskog predstavništva Iskratela. Kako bi se prikrilo da je proizvođač centrala firma u većinskom vlasništvu njemačkog koncerna, piše Fokus, u operaciju je uvučena i austrijska tvrtka Aventec iz Klagenfurta protiv koje također već neko vrijeme teče istraga, tvrdi njemački list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kranjskom Iskratelu, nekada dijelu jakog koncerna Iskra, u ponedjeljak su odbili komentirati navode u njemačkom tisku i tvrde da su takvu instrukciju dobili od Siemensa. Prošlog su tjedna Iskratelovi menadžeri tvrdili da je spomenuti posao bio odobren u sklopu trgovačkih aranžmana ´nafta za hranu´ koje je za Irak odobravao UN, te da spomenute centrale nisu bile namijenjene niti vojsci niti policiji.

Špakulacije o trgovini slovenskih poduzeća s Irakom mimo sankcijskih odredaba UN-a pojavile su se u slovenskoj javnosti nakon nastupa američkog državnog tajnika Colina Powella u UN-u pretprošlog tjedna jer je u svom govoru među zemljama preko kojih je Irak pokušavao prekinuti embargo i sankcije na uvoz vojne opreme spomenuo i Sloveniju. Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel tada je rekao da su svi takvi pokušaji u Sloveniji sasječeni u samom korijenu iako je komercijalnih ponuda i zanimanja bilo.

I ljubljansko poduzeće ´Magneti´, nekada također dio koncerna Iskra, priznalo je da je od jednog ´srpskog poduzeća´ bilo zamoljeno za ponudu u vezi izrade magnetnih sklopova koji su mogli završiti u Iraku, možda u sklopu nuklearnog programa koji zanima Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara