Izvoznici softvera nezadovoljni: Ministarstvo poduzetništva potiče neuspješne

Izvoznici softvera nezadovoljni: Ministarstvo poduzetništva potiče neuspješne

Foto: Facebook

UDRUGA izvoznika softvera CISEx nezadovoljna je najavljenim natječajem Ministarstva poduzetništva i obrta "E-Impuls“ o kojem je održana javna rasprava prošli četvrtak, 7.srpnja 2016. godine.

Naime, MINPO je kao uvjet za prihvatljivost prijavitelja predložio da koeficijent vlastitog financiranja mora biti manji ili jednak 35% što u prijevodu znači da se svega 35% ukupne imovine društva financira iz vlastitih sredstava (kapital, rezerve, zadržana dobit i dobit tekuće godine), a ostalo financiraju vjerovnici.

Potiču se prezaduženi i oni koji ne ulažu

"Ovakav E-impuls mogu prijaviti samo visoko zadužene tvrtke kao i one koje su lijepo isplaćivale godinama svu dobit pa sada prividno ispadaju prezadužene i mogu uzeti 85 posto bespovratne potpore kao nagradu za takvu poslovnu politiku", navode iz CISEx-a.

"Na savjetovanju su predstavnici MINPO-a na čelu s ministrom Horvatom pojasnili da se takve tvrtke ne mogu zadužiti, a zasigurno im treba neki komadić opreme, dok ostali nisu zaduženi pa za njih postoje krediti. Dakle, 250 milijuna kuna bi trebalo otići tvrtkama koje su nekonkurentne ili poduzetnicima koji isplaćuju dobit i istu ne reinvestiraju. Uz najbolju volju, ne vidimo kako će takva mjera uistinu polučiti neke dugoročne pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo", upozoravaju izvoznici softvera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako navode, CISEx među ukupnim članstvom ima 122 tvrtke članice koje spadaju u skupinu mikro i malih poduzetnika i tek njih 15 se može prijaviti na "E-impuls" prema ovom kriteriju.
"Dakle, 88% IT poduzetnika, izvoznika, neće moći prijaviti svoje projekte. To su tvrtke odličnog boniteta koje dobit reinvestiraju u nova radna mjesta i sigurno bi im jako dobro došla potpora i za pokoji komad IT opreme. Također, prosječni postotak vlastitog financiranja u skupini J62 je 54%, što je daleko iznad traženih 35%"

"E-impuls" je izuzetno bitan instrument za mikro i male IT tvrtke jer one nemaju velika ulaganja u opremu i dugotrajnu imovinu te se ne mogu prijaviti na natječaj "Konkurentnost i razvoj MSP".

"Samo u Hrvatskoj se odgovorno upravljanje kažnjava"

"Ukoliko MINPO ne odustane od ovog suludog kriterija IT sektor će opet ostati kratkih rukava. Podsjetili bismo ovim putem na činjenicu da su sve političke stranke pred prošle parlamentarne izbore pričale o IT industriji i sudjelovale na panelima, a najviše su obećavale upravo trenutno vladajuće političke stranke. Do sada nismo apsolutno ništa vidjeli od tih obećanja, dapače, ovo je novi potez koji jasno ukazuje da o IT industriji nitko ne razmišlja van predizbornih panela i sučeljavanja", navode iz CISEx-a.

Izvoznici softvera pozivaju Ministarstvo poduzetništva i obrta da uvaži kritike na ovaj kriterij za E-Impuls i izbace ga iz konačnog teksta natječaja "ne samo zbog IT tvrtki već i zbog svih ostalih koji su time nepravedno dovedeni u nepovoljni položaj".

"Samo u Hrvatskoj se uspjeh i odgovorno upravljanje može kažnjavati na ovakav način. Na prošlotjednom savjetovanju, predstavnici MINPO-a su jasno rekli da su prema njihovim analizama dvije trećine mikro i malih poduzetnika prezaduženi i da je stoga ova mjera tako postavljena. Gospodo, uz sva obrazloženja koja ste pokušali izložiti, nameće se zaključak da je riječ o jeftinoj populističkoj predizbornoj farsi teškoj 250 milijuna kuna. Dokažite da nije tako". zakjučuju izCISEx-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara