J. Fritzl: Nisam monstrum, mogao sam ih sve ubiti i nitko ne bi znao

AUSTRIJSKI monstrum, kako je prozvan u većini svjetskih medija, preko svog je odvjetnika svijetu i medijima poručio da on nije monstrum i da je medijsko pokrivanje njegovog slučaja "nepošteno" i "potpuno jednodimenzionalno".

Njemački Bild prenosi Fritzlovu izjavu koju je dao preko svog odvjetnika Rudolfa Mayera, a u kojoj je rekao da on "nije monstrum".

"Mogao sam ih sve ubiti i nitko ne bi znao za to. Nitko nikada ne bi doznao za to", poručio je Fritzl nezadovoljan zbog toga što ga se prikazuje kao monstruma, a ne pri tom se ne gleda na činjenicu da zatočenu kćer i djecu koju je kasnije imao s njom nije ubio.

Fritzl je također poručio kako njegova kćer/unuka Kerstin "danas ne bi bila živa da nije bilo njega". "Ja sam osigurao da ona dospije do bolnice", poručio je Fritzl preko odvjetnika.

Tajnovita bolest počela rasvjetljavati zločin

Podsjetimo, 19-godišnja Kerstin Fritzl završila je u bolnici nakon što se u podrumu u kojem je bila zatočena od svog rođenja, teško razboljela te je njeno zdravlje postalo ozbiljno ugroženo. Nakon zaprimanja i primarnog tretmana u bolnici u Amstettenu, tamošnji su liječnici zatražili da

Fritzl u bolnicu dovede Kerstininu majku kako bi mogli izvršiti daljnje pretrage i ustanoviti kako je došlo do djevojčinog oboljenja od nepoznate bolesti.

Fritzl je tvrdio da je majka napustila dijete, a kada je došao u bolnicu s kćerkom Elisabeth rekao je da se ona vratila kako bi pomogla oko kćerinog liječenja. Liječnicima je to ipak bilo sumnjivo te su malo pomalo počeli rasvjetljavati mračnu tajnu obitelji Fritzl iz Amstettena.

Uskoro prva sudska saslušanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijsko tužiteljstvo danas bi trebalo saslušati Fritzla oko teških optužbi kojima ga se tereti da je kćer Elisabeth u kolovozu 1984. zatočio u podrumu u kojem ju je držao gotovo 24 godine tijekom kojih ju je konstantno silovao te je s njom imao sedmero djece od kojih je jedno umrlo 1996. godine, nekoliko dana nakon rođenja.

Troje djece poslije njihova rođenja Josef Fritzl je nakon nekog vremena potajno iznio iz podruma i ostavio ih pred kućnim pragom tvrdeći svojoj supruzi i ostaloj njihovoj djeci da ih je njihova odmetnuta kćer i sestra Elisabeth odbacila i ostavila njima na skrb. Tvrdio je da se Elisabeth pridružila nekoj sekti.

On se nalazi u pritvoru, a prema najavama u petak bi se trebao pojaviti na sudu gdje će biti održano saslušanje koje će biti zatvoreno za javnost.

Vlasti su pogriješile

Frtizlov odvjetnik Mayer klijenta će pokušati branit na tezi da se radi o mentalno bolesnoj osobi, pri čemu će trebati dobiti valjani dokument kojim će ga moći proglasiti nesposobnim za praćenje suđenja. Kako je nedavno rekao, "njegov klijent ne bi trebao biti u zatvoru već u zatvorenoj psihijatrijskoj bolnici". Također se požalio zbog zaprimljenih prijetnji smrći koje su stigle iz Austrije, ali i inozemstva.

Austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger nedavno je priznala da su lokalne vlasti i policija 1984. pogrešno odradile svoj dio posla te nisu dovoljno kvalitetno istražile tvrdnje Josefa Fritzla koji je, nedugo nakon nestanka Elisabeth Fritzl, rekao da je njegova kćer pobjegla od kuće i pridružila se nekom vjerskom kultu.

Zaključila je kako bi danas takve tvrdnje austrijska policija detaljnije i kvalitetnije istražila.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara