J. Koreja zabrinuta zbog pokretanja sjevernokorejskog reaktora

JUŽNA KOREJA je izrazila duboku zabrinutost i žaljenje zbog sjevernokorejske odluke o pokretanju nuklearnog reaktora i pozvala je Pjongjang da mirnim putem riješi nuklearni spor sa SAD-om.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova neizravno je potvrdilo u priopćenju medijska izvješća da je reaktor u Yongbyonu pokrenut ovoga tjedna.

´Naša vlada izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog ponovnog pokretanja sjevernokorejskog reaktora, što je korak koji ne samo da odmaže miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku nego također krši

napore međunarodne zajednice glede nuklearnog neširenja´, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Roh Moo-hyun ranije je naredio istragu glede ponovnog pokretanja reaktora i pripremu protumjera. Rohova inauguracija u utorak bila je zasjenjena pokusnim ispaljivanjem sjevernokorejske rakete.

´Taj reaktor nije pravi proizvođač električne energije´, rekao je u četvrtak glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher. ´On jedva da proizvede nešto više energije od količine koju potroši... i jedini razlog za pokretanje takvog reaktora je proizvodnja potrošenog goriva iz kojeg se može proizvesti plutonij za oružje´, ustvrdio je.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je u četvrtak da će smatrati kako je Sjeverna Koreja prekršila svoje obveze glede nuklearnog neširenja pokažu li se točnima izvješća o pokretanju nuklearnog reaktora.

Američki dužnosnici govore da kada se jednom pokrenu, reaktor i postrojenje za preradu mogu proizvesti dovoljno plutonija za izgradnju nuklearne bombe u roku od šest mjeseci. SAD su priopćile da je već moguće da Sjeverna Koreja posjeduje jednu ili dvije atomske bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara