J. Kosor dobila stan iz kojeg su izbačeni maloljetnici

J. Kosor dobila stan iz kojeg su izbačeni maloljetnici

U STANU u kojem danas živi predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor do 1995. živjela je obitelj Drobac. Tada su brutalnom ucjenom iseljena maloljetna braća, a nedugo nakon toga stan je mimo svih zakona postao vlasništvo J. Kosor.

Četverosobni stan od devedesetak kvadrata u Šeferovoj ulici 4 u Zagrebu Kosor je dobila zahvaljujući bivšem ministru obrane Gojku Šušku, koji je u današnjoj predsjedničkoj kandidatkinji vidio zaslužnu građanku.

Feral Tribune piše da je stan koji je otkupila Kosor bio u vlasništvu četveročlane obitelji Drobac. Neposredno prije rata preminuo je vlasnik stana, umirovljeni pukovnik Jugoslavenske narodne armije, a potom i njegova supruga. U stanu su ostala živjeti njihova dva sina koja su bila na pragu punoljetnosti.

Braća Drobac u rujnu 1995. godine pod ucjenom su potpisala dokument koji im je donio stopostotni ratni vojni invalid, a kojim je ponudio zamjenu za manji stan na Peščenici u kojem je do tada živio. Da ne bi završili na ulici mladići su prihvatili zamjenu, a u njihov stan se uselio vojni invalid koji se u Šeferovoj zadržao tek nekoliko mjeseci jer mu nisu odgovarali kvadrati.

Kasnije se u stan uselila Jadranka Kosor, koja je nešto ranije postala član HDZ-a. Stan je otkupila 1996. godine za svega 30 tisuća maraka, iako prema tada važećem zakonu nije mogla biti otkupitelj stana iz vojnog fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je ostvarila pravo na stan prema tada postojećem zakonu, kao osoba zaslužna za oružane snage RH i Republiku Hrvatsku, prema odluci koju je donio ministar obrane Gojko Šušak.

Iako po zakonu nije mogla ostvariti pravo na stan veći od 50 metara četvornih jer je živjela samo sa sinom, Kosor je dobila četrdeset kvadrata više te garažu od 15 metara četvornih. Prije useljenja u četverosobni Kosor je živjela u Šeferovoj ulici, u podrumskom stanu od trideset osam kvadrata.

Nakon iseljenja iz stana jedan od braće Drobac počinio je samoubojstvo skokom sa četrnaestog kata jedne zgrade na Peščenici. Njegov brat nije želio ništa komentirati o iseljenju iz Šeferove, jer bi mu to, kako je rekao za Feral, donijelo nove probleme. Također nitko od stanara iz Šeferove ulice broj četiri nije želio govoriti o iseljenju Drobčevih.

U izbornom stožeru Jadranke Kosor tražili smo komentar, no nismo ga dobili jer su glasnogovornici kampanje Ratko Maček i Mate Radeljić odsutni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara