Jačanje nogometnog huliganizma u Britaniji

Tekst: F.M.
Foto: Ilustracija


TIJEKOM prošle fiskalne godine u Velikoj Britaniji uhićeno je 838 ljudi, što je za 40 posto više od 601 osobe uhićene u godini prije toga, objavila je britanska prometna policija.

Viši službenici policije rekli su kako je "značajna manjina" odgovorna za stvaranje kaosa na željezničkim stanicama i u vlakovima.

Veći incidenti

Preko 40 ljudi uhićeno je prošlog svibnja, kad su se u Manchesteru sukobili pripadnici policije i navijači Glasgow Rangersa na finalu Kupa Uefa. Navijači su napali policajce u parku Piccadilly Gardens nakon što se pokvario ekran na kojemu se gledala utakmica, a jedan je ruski navijač uboden nožem.

Još jedan značajan incident dogodio se u vlaku iz Cambridgea prema Londonu i na stanici u istočnom Londonu, nakon utakmice između Crystal Palacea i Charltona.

Najstroži zakon protiv huligana

Također je izdano 83 zabrane pristupa utakmicama, što je veće od brojke od 63 zabrane koju si je policija postavila kao željeni plafon.

Policija je objavila kako je, unatoč huliganizmu povezanom s nogometom, imala uspjeha u nošenju s drugim vrstama prometnog kriminala.

Velika Britanija ima jedan od najstrožih zakona koji reguliraju nogometni huliganizam. Zakonske odredbe uvela je poznata Željezna Lady, bivša premijerka Margaret Tatcher, a i hrvatska je Vlada pokušala kopirati te odredbe u novom zakonu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara