Jacques Chirac objavio prestanak službene političke karijere

Jacques Chirac objavio prestanak službene političke karijere

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac je u večerašnjem televizijskom obraćanju naciji objavio kako se neće kandidirati na predsjedničkim izborima, odnosno da će nakon što mu 17. svibnja istekne drugi po redu predsjednički mandat, napustiti službenu političku karijeru.

Iako je ta objava bila očekivana, s obzirom na Chiracovu poodmaklu dob i nisku popularnost u anketama, izazvala je veliku pažnju u svjetskoj javnosti zbog toga što će sa Chiracovim odlaskom iz Elizejske palače završiti jedna politička era, s obzirom da je u svojoj skoro polustoljetnoj karijeri Chirac udario veliki pečat na povijest francuske Pete republike.

75-godišnji Chirac se smatra posljednjim značajnim pripadnikom poslijeratne generacije francuskih političara kojima je mentor bio vojskovođa i državnik Charles de Gaulle. Chirac, koji se smatra prvakom degolističke desnice u Francuskoj, bio je premijerom od 1974. do 1976. godine, a desetljećima i gradonačelnik Pariza, pri čemu su njegov mandat obilježile optužbe za korupciju.

Chirac je nakon pobjede desnice na parlamentarnim izborima godine 1986. ponovno postao premijer, ali je morao biti u kohabitaciji sa svojim glavnim političkim suparnikom, socijalističkim predsjednikom Mitterandom. Nakon poraza na parlamentarnim izborima 1988. je ponovno u oporbi.

Predsjednikom je konačno postao 1995. godine, a 2002. godine osvojio i drugi mandat - prije svega zahvaljujući iznenađujućem ulasku ekstremnog desničara Le Pena u drugi krug, koji je mnoge socijaliste i ljevičare natjerao "da začepe nos" i daju glas Chiracu koji se smatrao manjim zlom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chiracovo dvanaestogodišnje predsjednikovanje većina promatrača danas ne drži naročito sjajnim razdobljem Pete republike, s obzirom da ga je obilježilo slabljenje gospodarstva kao i položaja Francuske u svijetu. Dok je Chirac s jedne strane stekao određene simpatije oštrim suprotstavljanjem Bushovom pohodu na Irak, francuska javnost mu nije mogla oprostiti cijeli niz pogrešnih političkih poteza i afera.

Posljednjih je godina Francuska - jedan od nekadašnjih stupova EU - sve više marginalizirana u toj organizaciji, a u njoj raste antieuropsko raspoloženje koje se odrazilo i referendumskom odbacivanju Europskog ustava 2005. godine. Nakon toga je Chiracov mandat bio dodatno oslabljen izbijanjem nemira u predgrađima, kao i aferom "Coldstream" - nespretnim pokušajem da se ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy ocrni kako bi Chirac desničarsku predsjedničku kandidaturu osigurao premijeru i svom štićeniku Dominique Villepinu.

Chiracov govor se očekivao s velikom pažnjom i zbog špekulacija da bi mogao javno podržati Sarkozyja, kandidata vlastite degolističke stranke. Međutim, francuski predsjednik se o tome nije izjasnio.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara