Jad i bijeda u braniteljskim redovima: Odličja se prodaju za kutiju cigareta

Jad i bijeda u braniteljskim redovima: Odličja se prodaju za kutiju cigareta

SPOMENICE Domovinskog rata, vojna odličja i odore s bojišta - sve po nekoliko desetaka kuna, a prodaju se po raznim internetskim forumima te na eBayu. No, branitelji to većinom ne čine iz ekonomskih razloga, već zbog revolta.

"Što će mi spomenica?! Da skuplja prašinu? Više mi ništa ne znače ni ta medalja, ni rat. Želim ga što prije zaboraviti, kao da se nikada nije dogodio. Kad su ga svi zaboravili, i ja ću", rekao je za Večernji list jedan od branitelja, koji je svoju spomenicu prodao za 70 kuna.

"Mogli bi reći da sam `popušio` Domovinski rat"

Na upit nije li to na neki način omalovažavanje rata i njegovih suboraca, je rekao: "Ja sam ga omalovažio? Prije sam je znao često primiti u ruke, gledati... A onda su počeli pljuvati po nama. Suborac mi se ubio, drugi ne može naći posao, treći pije. Odjednom mi se zgadila pa, rekoh, da je se riješim. Eto, tko je hoće? Onaj koji nije bio na ratištu, možda? Izvoli! Bio sam sretan kad sam mu je predao. Dobio sam novac, kupio pet kutija cigareta i popušio ih. Mogli bi reći da sam `popušio` Domovinski rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličja kupuju razni kolekcionari, koji su uvjereni da će, za koje desetljeće, ona vrijediti daleko više od par desetaka kuna, koliko sad izdvajaju za njih. Jednako kao što svakodnevno raste cijena odličja iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Jedan od kolekcionara je za Večernji list rekao kako je "najteže naći Ljeto 95, dok se Bljesak i Oluja prilično lako nabavljaju" te kako im cijena varira od 100 kuna na više, dok je "najskuplje Ljeto 95 prodano za 700 kuna". Spomenice, kojih je podijeljeno više od 400.000, prodaju se po cijeni od 30 kuna za model iz 1995., odnosno za oko 80 kuna za model iz 1992. godine.

"To je čisti revolt"

"To je revolt! Čisti revolt na situaciju s braniteljima. Ekonomske razloge možete zaboraviti, jer nikome ne može pomoći 20, 30 ili 100 kuna. Prodajom spomenica i odličja branitelji pokušavaju skrenuti pozornost na sebe", rekao je za Večernji list umirovljeni general Đuro Dečak, dodajući kako mu "nije jasno tko, osim kolekcionara, želi kupiti odličja, jer ona nemaju nikakvu vrijednost ni za koga osim za one ljude koji su ih časno zaslužili".

Koliko je ovakva trgovina odličjima zakonita ili ne, nije poznato, budući da je Zakon o odlikovanjima i priznanjima iz 1992. godine po tom pitanju nedorečen.

I.M.
Foto: eBay

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara