Jadranka Kosor: Datum izbora bit će objavljen do kraja lipnja

Foto: Goran Mehkek / Cropix

NA SASTANKU koalicijskih partnera u Banskim dvorima dogovoreno je da će datum izbora biti objavljen do kraja lipnja, nakon što bude poznato je li Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom.

Premijerka Jadranka Kosor nakon trosatnog sastanka je kazala kako se referendum o ulasku u Uniju ne smije poklopiti s datumom parlamentarnih izbora te da će referendum biti raspisano 30 dana nakon što bude potpisan pristupni ugovor. Na izričito pitanje hoće li se referendum održati prije ili poslije izbora, premijerka Jadranka Kosor zaobišla je odgovoriti.

Kosor je kazala i kako će nakon ovog sastanak pozvati predsjednike parlamentarnih stranaka oporbe na sastanak "o mogućem zajedničkom poslu na dovršetku pregovora". Također, ustvrdila je da njezina Vlada ima "čvrstu i nedvosmislenu potporu partnera" za ostvarenje najvažnijih ciljeva - ulazak u EU, gospodarski oporavak zemlje i borba protiv kriminala i korupcije.

Jandroković: I lideri HNS-a se imaju razloga crvenjeti

Predstavnici vladajuće koalicije sastali su se danas u Vladi kako bi razgovarali o završetku pregovora s Europskom unijom.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je prije početka sastanka kako bi koalicijski partneri na sastanku trebali usvojiti platformu o tome kako bi pregovori trebali biti gotovi u planiranom roku, odnosno do kraja lipnja. Pupovac je također kazao kako očekuje da bi danas trebali odrediti okvirno vrijeme u kojem će se održati parlamentarni izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ustvrdio je kako bi pregovori mogli završiti u lipnju, ističući kako je Hrvatska sve bliže tom cilju, ne samo kalendarski, već i zato jer se radi na ispunjavanju mjera za zatvaranje poglavlja 23. Što se tiče odabira vremenskog okvira za održavanje parlamentarnih izbora, Jandroković je kazao kako nas očekuje izvrsna turistička sezona te da strani ulagači pokazuju sve veći interes za Hrvatsku pa da će se "o izborima odlučiti na način na koji to treba i biti u parlamentarnoj demokraciji". 

Jandroković je komentirao i izjavu predsjednice Kluba zastupnika HNS-a Vesne Pusić da se Hrvatska zbog HDZ-ove vladavine već davno zacrvenjela od srama, odgovorivši da se neki u Hrvatskoj imaju razloga crvenjeti, a među njima su i lideri HNS-a i njihovi lokalni čelnici duboko povezani s korupcijom.

Šef seljaka Josip Friščić potvrdio je da je završetak pregovora s EU bila glavna tema sastanka, ali je dodao i kako bi parlamentarni izbori trebali biti u jesen i to nakon jesenskih radova.

Komentirajući pitanje datuma održavanja parlamentarnih izbora, potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang kazao je kako to ovisi o puno događanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara