Jadranka Kosor najavila izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

MINISTRICA obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas da će Vladina Koordinacija za društvene djelatnosti razmotriti moguće izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji jer unatoč dobrom zakonskom okviru i dalje je upitna njegova primjena u praksi, dijelom i zato što nisu doneseni potrebni podzakonski akti.

Kosor je na okruglom stolu posvećenom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji pozvala predstavnike državnih institucija i nevladinih udruga da iznesu svoje prijedloge izmjena u tom, ali i drugim zakonima koji reguliraju problem nasilja u obitelji.

Pritom je naglasila da je lani bilo 3.471 prekršajnih i 397 kaznenih prijava zbog nasilja u obitelji.

Po prošlogodišnjem istraživanju Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži i Autonomne ženske kuće Zagreb, psihičkom ili verbalnom nasilju, kao najčešćem obliku nasilja u obitelji, bilo je izloženo 68 posto žena, dok je njih 54 posto dobilo šamar od supruga ili bivšeg partnera. 34 posto rastavljenih žena bilo je u braku teško fizički zlostavljano, a 22 posto ekstremno teško. Istraživanje je također pokazalo da je 34 posto žena bilo žrtvama seksualnog nasilja svojih partnera.

Istodobno se pokazalo kako 29 posto žena smatra da je prijava nasilnika policiji bila beskorisna, pa je najkorisnija mjera tužba sudu, navela je Kosor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik predlaže da se nasilnika u obitelji kažnjava kazneno, a ne samo prekršajno, jer prekršajne kazne nisu dovoljne za pojedine oblike nasilja.

Upozorila je da treba pronaći rješenje za pitanje pravne pomoći strankama, jer one ne poznaju pravni lijek, a trebaju brzu pravnu pomoć.

Božica Cvjetko iz Državnog odvjetništva istaknula je da su svi postupci vezani uz nasilje u obitelji tajni pa će za svako nedopušteno iznošenje činjenica u javnost Državno odvjetništvo pokretati kazneni postupak.

Dubravka Hrabar s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta ocijenila je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji kao središnji zakon u tom području jer, za razliku od Obiteljskog zakona koji se bavi zaštitom djece od nasilja, obuhvaća cijelu obitelj.

Posebno je istaknula važnost mjere udaljavanja nasilnika iz obitelji i njegovo podvrgavanje psihosocijalnom tretmanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara