Jadranka Kosor: Nisam nikad rekla da će izbori biti poslije referenduma za EU

Foto: Boris Kovačev / Cropix

PREMIJERKA Jadranka Kosor tvrdi kako nikada nije rekla da će se parlamentarni izbori održati nakon referenduma o EU te ostavila mogućnost da se oni održa nakon završetka pregovora. O hitnom raspisivanju prijevremenih izbora, što traže prosvjednici na ulicama, kaže da se tada ne bi mogli završiti pregovori se EU.

"Ja nikada nisam rekla da će izbori biti poslije referenduma za ulazak u EU", kazala je Kosor i dodala da Vlada želi da se zajedničkim snagama završe pregovori s EU. Ističe kako je zato i pozvala oporbu danas u Banske dvore, no osim HSP-a i HDSSB-a nitko joj se nije odazvao.

U slučaju izbora pregovore ne bi mogli završiti

Uputila je kritiku predsjedniku SDP-a Milanoviću zato što je "u nekim prijašnjim vremenima uvijek dolazio", dok se njoj ne odaziva na pozive. "Valjda je to stvar stila", kazala je Kosor koja odbacuje Milanovićevu opasku da je nepristojno što ga je pozvala na sastanak. Podsjetimo, oporba već više od tjedan dana poziva premijerku u Sabor kako bi objasnila stanje u državi, no ona odlučno odbija doći na drugu stranu Markova trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U slučaju da se izbori raspišu odmah, Vlada bi postala tehnička vlada i pregovore ne bismo mogli završiti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog poglavlja vezanog za financije, jer Vlada financijske odluke ne bi mogla donijeti", rekla je Kosor i dodala kako SDP i ostale stranke o tome moraju reći svoje stajalište, jer se Poglavlje 33. "ne može zatvoriti, ako će se ići na izbore".

Oporba priziva izvanredno stanje

Najavila je da će ponovno oporbu pozvati na sastanak kako bi se izjasnili o završetku pregovora. "Oporba priziva izvanredno stanje i traži veliku raspravu u Saboru, a s druge strane tvrdi da su prosvjedi demokratska stečevina", rekla je Kosor i pozvala oporbu da "se odluči". Poručila je da će doći u Sabor "samo zbog ozbiljnih razgovora" o završetku pregovora ili da se vidi je li Hrvatska spremna za ulazak u EU ili ne.

"Dakle, da ima stranaka, oporbenih, koje se zaklinju da žele Hrvatsku u EU, no da se to dogodi ne čine ništa. I manje od toga. Mislim da su pokazali da ne žele, ne pomoći Vladi, nego ne žele da proces ubrzamo", kazala je Kosor i zaključila da je Savez za Europu više ne postoji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara