Jadranka Kosor uručila nagrade gradonačelnicima za suradnju s nevladinim sektorom

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas nagrade gradonačelnicima 15 hrvatskih gradova koji najbolje surađuju s nevladinim sektorom i civilnim društvom.

Nagrada je zajednički projekt prošle godine osnovane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Odjela britanske vlade za međunarodni razvoj.

Istaknuvši važnost civilnog društva u Hrvatskoj, Jadranka Kosor zahvalila je svim ljudima iz civilnog sektora koji su godinama promicali razna građanska, ženska, manjinska i druga prava.

Iako tradicija zakladništva u Hrvatskoj seže u srednji vijek, novi zamah zakladništva i civilnog društva mogao se razviti tek uspostavom samostalne Hrvatske, rekla je Kosor te je istaknula da su nevladine udruge dale tijekom Domovinskog rata velik doprinos u zbrinjavanju žrtava rata, izbjeglica i prognanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodala je da Ured za udruge Republike Hrvatske djeluje od 1998. godine te da je za rad udruga izdvojeno više od 105 milijuna kuna.

Na večerašnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljena je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, osnovana lani posebnim zakonom. Zaklada djeluje u partnerstvu s Europskom komisijom u okviru projekta CARDS. Dijelom se financira iz državnog proračuna, a dijelom iz fondova EU-a i pomagat će projekte za koje će biti raspisan natječaj. Na natječaj će se moći javiti oko 25 tisuća raznih udruga u RH, istaknuto je na predstavljanju.(Hina) xaš yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara