Jadranka Kosor više ne želi biti ministrica

JADRANKA KOSOR, zbog sve lošijeg stanja u svom ministarstvu, velikog pada popularnosti kao i sukoba s kolegama u stranci, zatražila je od Sanadera da je razriješi dužnosti ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Dužnosti potpredsjednice u Vladi i HDZ-u se pak ne želi odreći. 

Kako saznaje Globus iz izvora bliskih Vladi i HDZ-u, Kosor više ne želi biti ministrica zbog cijelog niza problema s kojima se posljednjih mjeseci morala suočiti. Donedavno jedna od najpopularnijih političarki, prema istraživanju javnog mnijenja agencije Puls, postala je jedna od najnepopularnijih osoba. Na toj listi je pretekla čak i Andriju Hebranga, a ispred nje je samo Vladimir Šeks.

Poraz na predsjedničkim izborima kao i sve češći incidenti nezadovoljnih branitelja koji za sve optužuju upravo nju, uvelike su pridonijeli njenoj odluci. Nerealna predizborna obećanja su sada došla na naplatu. Iako su dobili više nego je državni budžet mogao podnijeti, braniteljima su dane lažne nade koje je sada nemoguće ostvariti.

Do novih problema će doći kada njeno Ministarstvo objavi da je u Hrvatskoj evidentirano oko 450 tisuća branitelja, što posebno ljuti MMF. Razne vrste povlastica koje će na taj način uživati oko 10% građana velik su teret za preopterećeni državni proračun.

Kosor je vjerojatno htjela izbjeći natezanja oko donošenja novog državnog proračuna jer će najveća polemika kod donošenja čini se biti baš oko novčanih prohtjeva njenog ministarstva, za koje neće biti moguće osigurati tražena sredstva. Ipak je za nju vjerojatno najgora činjenica da je izgubila povjerenje branitelja na koje je stavila sve karte u predizbornoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Ministarstvu, stanje je kritično i u središnjici HDZ-a. Izgleda da su digli ruke od ovogodišnjih izbora u Zagrebu i započeli pripreme za potpunu rekonstrukciju gradske organizacije nakon poraza. Uz to, mnogi vodeći članovi stranke joj prigovaraju pretjerano podilaženje braniteljima i pretjerano trošenje zbog kojeg državni proračun grca u gubicima. A sve to nije urodilo nikakvim plodom.

Ime ministrice je obilježeno i sukobom s Miomirom Žužulom koji je podnio ostavku na njeno inzistiranje, kao i činjenicom da je predložila zakon od 0,0 promila. Također je interesantno kako je bivšeg ministra branitelja Ivicu Pančića u predizbornoj kampanji optuživala zbog zaštitara govoreći kako je oko sebe stvorio neprobojni zid. Sad ona nigdje ne ide bez istih i zbog cjelokupnog stanja joj to nitko ne može zamjeriti. Međutim, kako Pančić nikad nije nigdje išao pod pratnjom zaštitara, mnogi sada osuđuju njene predizborne izjave.

Budući mnogi političari, kako piše Globus, grabe pozicije zbog što brže promocije, često nisu svjesni da za neki posao nisu kvalificirani što neizbježno dovodi do katastrofe. Jadranka Kosor je, čini se, kao i njen kolega Marijan Mlinarić, shvatila da se ne može nositi s poslom koji je preuzela.

Čini se da joj ta spoznaja neće puno pomoći jer Sanader iz jednostavnog razloga ne može izaći u susret njenim željama. Naime, nitko nije pokazao interes za tu poziciju. HSLS, kojem je premijer u tajnosti ponudio to mjesto, odlučno je odbio tu mogućnost tako da izgleda da će Kosor, kao i Mlinarić, do daljnjeg morati obavljati svoje funkcije unatoč želji da ode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara