Jakarta zabranjuje držanje peradi u dvorištima zbog straha od ptičje gripe

VLASTI u glavnom indonezijskom gradu Jakarti zabranjuju uzgajanje peradi u dvorištima, zbog straha od ptičje gripe. Provođenje zabrane je zasad dobrovoljno, ali od 1. veljače zabrana postaje službena.

U Indoneziji je u 2007. od smrtnonosnog virusa H5N1 umrlo četvero ljudi, i vlasti su zabrinute, posebno zato što je virus u zadnje vrijeme dosta raširen u Aziji (prijavljeni su slučajevi u Tajlandu i Vijetnamu). Osim Jakarte, još je 8 indonezijskih gradova najavilo sličnu zabranu

Stanovnici Jakarte imaju još dva tjedna da perad "konzumiraju na pravilan način, prodaju ili ubiju", rekao je gradonačelnik, a od 1. veljače će kazna za držanje ptica biti 1,40 dolara po komadu.

Iako, novinari su skeptični oko stvarne mogućnosti provođenja zabrane, budući da je držanje peradi u dvorištima dugovječna indonezijska tradicija, a samo u jakarti se procjenjuje da ima stotine tisuća ptica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indonezija je vodeća zemlja po broju smrti od ptičje gripe. Sa 4 smrti ove godine, ta se brojka popela na 61, a prijavljeno je i 5 novih slučajeva zaraze.

Vlada kaže da se treba učiti na primjeru Vijetnama, koji se uspio nositi sa zarazm zato što su ljudi pratili naredbe i provodili zabrane.

Strahuje se da bi virus H5N1 mogao prerasti u varijatnu koja bi se mogla prenositi između ljudi, što bi moglo uzrokovati katastrofu. Zadnje istraživanje zaključilo je da bi broj mrtvih u slučaju globalne epidemije mogao biti veći od 60 mijijuna.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara